Tao Geoghegan Hart je zmagovalec Dirke po Italiji

Britanski mladenič Tao Geoghegan Hart je z dobom odpeljanim kronometrom postal zmagovalec Dirke po Italiji. Ineosov kolesar je za 39 sekund prehitel Jaia Hindleyja, s katerim sta bila pred današnjo etapo na vrhu povsem poravnana.

Geoghegan Hart je na dirko prišel kot pomočnik Gerainta Thomasa, a kmalu mu je bila zaupana vloga glavnega moža ekipe, ki jo je več kot upravičil. Mnogi niso verjeli, da je Ineos po odhodu Thomasa sploh lahko še konkurenčen, a britanski mladenič je dokazal njihovo zmoto.

Z današnjo traso je Geoghegan Hart opravil 39 sekund hitreje kot Jai Hindley. Že na prvem vmesnem času je bila prednost preko deset sekund in zdelo se je, da je dirka odločena. Do cilja je prednost le še rasla in 25-letnik se je lahko veselil svojega prvega Grand Toura.

Pred mesecom dni ob začetku na Siciliji si nisem niti v sanjah predstavljal, da je to mogoče,” je takoj po koncu dirke povedal Geoghegan Hart. “Celotno mojo kariero sem sanjal, da bom v najboljši deseterici, morda peterici na dirki takega kova. To je nekaj povsem drugega od mojih pričakovanj in dolgo časa bom rabil, da bom dojel, kaj mi je uspelo.

Na drugem mestu je dirko zaključil Jai Hindley, ki je na Giru prav tako pokazal več kot je kdorkoli pričakoval od njega. Tudi Avstralec je v Italijo prišel kot pomočnik, kapetan moštva je bil Wilco Kelderman, a na koncu je Hindley prerasel moštvenega kolega in se sam boril za zmago.

Sunweb je dirko zaključil z dvema kolesarjema na stopničkah. Na tretjem mestu je namreč končal Kelderman. Peterico zaključujeta Joao Almeida in Pello Bilbao.

Ganna zopet razred zase

Na današnji etapi je Filippo Ganna še enkrat več dokazal, da mu v vožnji na čas ni para. Italijan je slavil še na tretjem kronometru na dirki in tako svoj seštevek etapnih zmag dvignil na štiri. Ineos je na letošnjem Giru dosegel kar sedem etapnih zmag, vse skupaj pa kronal še s skupno zmago.

Drugo mesto je na današnji etapi pripadlo Victorju Campenaertsu, ki še naprej čaka na svojo prvo etapno zmago na Grand Touru. Tretje mesto je zasedel Rohan Dennis in tako dopolnil popolno slavje Ineosa v Milanu.

Odlično je danes nastopil tudi Jan Tratnik, ki je zasedel 10. mesto. Tratnik je na letošnji Dirki po Italiji odpeljal eno svojih boljših tritedenskih dirk. Prav na vseh vožnjah na čas je bil v ospredju, v spominu pa nam bo jasno ostala predvsem 16. etapa, ko je s pogumnim pobegom prišel do zmage.

Prejšnji članekPol ure do večnosti
Naslednji članekRoglič zašel v težave, novi vodilni je Carapaz