Tao Geoghegan Hart ostro nad sistem izpadanja v nepredvidljivih časih

Britanski kolesar Tao Geoghegan Hart je bil oster v kritiki sistema izpadanja ekip iz World Tour sveta. Moti ga, da Mednarodna kolesarska zveza ohranja prvotno zamisel izpred let, čeprav so na točkovanje v zadnjih dveh letih močno vplivale zdravstvene razmere v svetu.

Član Ineos Grenadiersov Tao Geoghegan Hart se ne strinja s sistemom izpadanja moštev iz World Tour ravni. Moti ga njegovo strogo izvajanje, čeprav je kolesarstvo v zadnjih dveh zaradi zdravstvene slike vse prej kot normalno.

Covid je brez dvoma močno zamajal kolesarstvo. Prvič v zgodovini smo videli Dirko po Franciji v septembrskem terminu, številne dirke so bile odpovedane in mnogi kolesarji so dirke izpuščali ali predčasno zapuščali zaradi okužbe s Covidom-19.

Vse to je vplivalo na točkovni seštevek ekip, tudi tistih, ki jih sedaj grozi izpad. Britanca moti, da Mednarodna kolesarska zveza ne upošteva razmer, ki vladajo v zadnjih letih, in sistem izločanja prilagodi ali pa zamakne za nekaj sezon.

Zapis Taa Geoghegan Harta, ki je bil kasneje izbrisan. (vir: twitter)

Kako imamo lahko sistem izločanja, s katerim ogrožamo obstoj desetletje starih ekip, v zdravstveno nepredvidljivih časih. Šport ni pošten, razumem. A to se ne zdi prav, ne zdaj in ne na takšen način. Rad bi videl solidarnost med vsemi kolesarji vseh ekip,” je na svojem Twitter profilu zapisal Geoghegan Hart.

Britanec je kasneje izbrisal svoj zapis, kar je sprožilo val ogorčenja med kolesarskimi navijači. Večina jih je namreč sklepala, da je Britanec moral zapis umakniti po navodilih Mednarodne kolesarske zveze. To je kasneje zanikal in pojasnil, da je zapis umaknil sam, saj ni želel trpeti napadov, ki jih je prejemal s strani uporabnikov spletne platforme.

Mednarodna kolesarska zveza se na zapis ni odzvala, niti ni pričakovati, da se bo. Sistem izpadanja bo najverjetneje ostal nespremenjen, obstoj nekaterih ekip pa bo tako še naprej pod velikim vprašajem.

Kaj je sistem izpadanja in kdo je ogrožen?

Naj spomnimo, Mednarodna kolesarska zveza je naznanila, da bo po sezoni 2022 nekoliko premešala statuse moštev. Kot vedno de sedaj, so na dirkah moštva z uspehi zbirala točke, a tokrat bodo prvič te nekaj resnično štele.

Po koncu sezone 2022 bo UCI odmeril število točk, ki so jih ekipe zbrale v zadnjih treh sezonah. Najboljšim 18 ekipam bodo podelili World Tour licenco (če bodo ekipo zanje zaprosile in izpolnjevale zahteve), ostala moštva pa bodo padla nivo nižje.

Trenutno je v karavani 18 moštev z World Tour licenco, torej toliko, kot jih bo tudi v prihodnji sezoni. A Arkea-Samsic in Alpecin-Deceuninck sta po uspešnih sezonah že napovedali, da bosta zaprosili za World Tour licenco in glede na uvrstitev znotraj najboljše osemnajsterice, bosta to tudi prejeli.

To pomeni, da bosta dve moštvi, ki si letos lastita prestižno licenco, ostali brez nje. Padec v prokontinentalni razred pa lahko pomeni konec obstoja ekipe, saj ogroženi kolesarji že iščejo pogodbe drugje, tudi sponzorji pa bodo zmanjšali ali povsem umaknili svoja sredstva.

V točkovno kvoto ekipe se štejejo zgolj točke najuspešnejših desetih članov moštva, medtem ko ostali kolesarji igrajo predvsem podporno vlogo. V letošnji sezoni smo zato že videli precej taktičnih sprememb nekaterih ogroženih moštev, njihovi najboljši kolesarji dirkajo precej več in predvsem na manjših dirkah, ki jih lahko zmagujejo.

Trenutno izpad grozi ekipi Lotto-Soudala in Israel-Premier Techa. A tudi Movistar, EF Education-EasyPost ter BikeExchange-Jayco ne morejo dihati prav mirno. Cofidis je z uspešno letošnjo sezono ustvaril nekaj razlike in se oddaljil od cone izpada.

Prejšnji članekKaden Groves do velike zmage, Evenepoel ostal brez Alaphilippa
Naslednji članekJan Polanc odličen četrti, Roglič v skupini favoritov