Talentirani 21-letnik končal kariero: »Na kolesu sem začel jokati«

Francoski mladenič Theo Nonnez je pri 21. letih naznanil, da zapušča razvojno moštvo Groupame-FDJ in končuje kolesarsko kariero. Že nekaj časa se je boril s psihičnimi težavami, ki mu jih je povzročal stres treninga in dirk.

Po dolgem premisleku in nekaj mesecih resnih psihičnih bojev je Francoz sklenil, da kolo postavi v kot. Ob svojem slovesu od športa je objavil dolgo pismo, v katerem je razkril ozadje svoje odločitve.

»Po malo več kot dveh letih z razvojno ekipo Groupame-FDJ, ki je bila prva, ki mi je ponudila priložnost med profesionalci, sem se odločil, da končam kariero. Odločitev sem sprejel po dolgotrajnem premisleku,« je zapisal Nonnez.

»Verjetno lahko to poimenujemo izgorelost, čeprav je verjetno skupek številnih stvari, ki so me pripeljale do te točke. Sprejetje odločitve me ne žalosti. Ravno nasprotno, ponovno mi daje upanje.«

Nonnez je že vrsto let veljal za talentiranega kolesarja, ki bo nekdaj nastopal na najvišjem rangu. Leta 2019 je talent dokazal s četrtim mestom na mladinski izvedbi Liege-Bastogne-Liege, v isti sezoni pa je na petem mestu končal etapno dirko Ronde de l’Isard. Njegova delnica je zrastla, s tem pa tudi pričakovanja. Prav ta so ga spravljala pod pritisk, a mu hkrati preprečevala, da bi spregovoril o svojem počutju, saj se je bal, kakšni bi bili odzivi.

V mlajših selekcijah je Nonnez postal tudi francoski državni prvak. (vir: twitter)

»Vstopil sem v začaran krog in nisem si upal spregovoriti, kako se počutim. Spoznal sem, da s prekinitvijo molka delam pravo stvar, saj ne vem, kako bi se končalo, če bi še dolgo ostal tiho,« je opisal težave, s katerimi se je boril.

»Ne spomnim se, kdaj me je trening nazadnje naredil veselega. Kolesarstvo mi je postalo breme. Lani sem želel narediti korak naprej in preiti v World Tour. A sem se preveč trudil in bolj kot kaj drugega sem občutil bolečino,« je povedal Nonnez, ki je upal, da mu bo prehod v World Tour omogočil nov začetek. Spoznal je, da bi predstavljal le nadaljevanje dosedanje zgodbe.

»Občutil sem, da je moja motivacija zelo nizka, a sem se želel vedno znova prisiliti v delo. Nekaj dni pred božičem je nekaj končno počilo. Odšel sem na samostojen trening, tako kot že velikokrat, saj sem moral opraviti posebno vadbo. Vreme je bilo zares slabo, motivacije skoraj nisem imel in po nekaj minutah sem se zlomil.«

»Na kolesu sem začel jokati. Takrat sem si rekel: ‘Theo, to moraš končati, nekaj se mora spremeniti, saj je nekaj zares narobe.’ Storil sem korak nazaj in dobil dobro podporo s strani ekipnih zdravnikov, kot tudi svojih bližnjih.«

Mislil je, da bo lahko prebrodel težave, a nova sezona ga je zopet pahnila na dno. (vir: twitter)

Nonnez je ob pomoči družine in ekipe ponovno zbral moči in se zavezal k novi sezoni, v kateri bi skušal najti pot v World Tour. A že ob začetku nove sezone so se vse težave vrnile in tik pred odhodom na pripravljalni tabor je svojo prisotnost odpovedal.

»Prišel sem do točke, ko nisem več zmogel… Počutil sem se slabo, saj nisem spoštoval pogodbe, a bi se počutil, kot da imam fante za bedake, če bi odšel na priprave in se delal, da je vse v redu. Ta šport je težek že, če si 100-odstoten, a ko nisi, se z njim ni mogoče ukvarjati.«

Nonnez bo nove izzive iskal drugje, a ne izključuje povratka v svet kolesarstva, vendar v drugačni vlogi.

»Že lani sem občutil, da rabim spremembo, četudi kolesarstvo mnogim zadovolji potrebe. Potreboval sem nekaj novega, ekipa je bila zelo odprta glede tega in mi plačala komunikacijsko izobraževanje.«

»K temu sem se zavezal, še vedno sem predan in upam, da se vrnem na to področje. Zakaj ne bi nekdaj zopet sodeloval z ekipo? Imam veliko projektov, a morajo postati bolj resni. Počasi se vračam nazaj na noge,« je še zapisal.

Prejšnji članekMark Cavendish po 1159 dneh zopet na vrhu
Naslednji članekLuka Mezgec in Matej Mohorič na štartu dirke Brabantse Pijl