Taktična poezija Geraintu Thomasu prinesla etapno zmago

Geraint Thomas je zmagovalec razgibane 5. etape Kriterija Dauphine. Britanec je napadel kilometer pred ciljem, si na tehničnem zaključku privozil nekaj metrov prednosti, ki jo je uspel zadržati vse do cilja.

Po številnih dneh, ki so jih v svojo prid obrnili ubežniki, je karavana danes sklenila, da se v zaključku sama pomeri za zmago. Beg, v katerem je bil danes presenetljivo tudi v skupnem seštevku tretji Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step), je bil ujet že 50 kilometrov do cilja in odpirale so se priložnosti za nove napade.

Najresneje je poskusil Erik Sven Bystrom (UAE Emirates). Privozil si je več kot minuto prednosti, glavnina pa se ni uspela zediniti v lovu. Naposled je bil Norvežan po več kot 20 kilometrih bega ujet.

Pred glavnino je bil še zadnji vzpon dneva. Kratka, a izjemno strma rampa je zaradi ozke ceste favorite prisilila v diktiranje tempa in posledično preprečevanje morebitnih napadov. Z enim je vseeno poskusil Lawson Craddock (EF Education-Nippo), a bil kmalu ujet.

Spust v dolino je bil izjemno tehničen, enako pa je veljalo tudi za zadnje kilometre znotraj mesta. Pred etapo si jih je očitno najnatančneje ogledal Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki je prav tam potegnil asa iz rokava in presenetil vse tekmece.

Devetsto metrov pred ciljem se je cesta s spusta priključila glavni cesti. Križišče je bilo izjemno ozko, cesta pa je zavila pod zelo ostrim kotom. Thomas, ki je spust preživel v zavetrju Richiea Porta (Ineos Grenadiers) je tik pred zavojem prišel v ospredje, prvi zapeljal v ovinek in nemudoma pohodil pedala.

Gneča, ki je nastala na ovinku, je zasledovalcem onemogočala, da bi se priključili Britancu v ospredju, ki je prišel do udobne prednosti. Za njim se je pognala zredčena zasedba Bahrain-Victoriousa, ki je danes upala na uspeh Sonnyja Colbrellija, a prednost se je topila prepočasi.

V zadnjih metrih je Colbrelli začel šprintati in prišel povsem blizu Thomasa, na ciljni črti sta se celo spogledala, saj nista točno vedela, kdo je slavil. Na koncu se je izkazalo, da je za dolžino enega obroča zmagal Geraint Thomas, ki je tako popravil vtis po včerajšnji ponesrečeni vožnji na kronometru.

»Ni bilo načrtovano. Vedel sem, da Bahrain nima veliko mož, le Jacka Haiga, prav tako sem vedel, da so zadnji metri zaviti, zato sem poskusil. Ko so mi po radiju sporočili, da je nastala razlika, sem dal vse od sebe,« je v cilju povedal Thomas.

»Na črti nisem verjel, da sem zmagal. Dva metra pred ciljem sem se sprostil in želel slaviti, a je mimo priletel Colbrelli. Na srečo se je izšlo, zelo sem vesel zmage.«

Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe) je v cilj prišel z glavnino in v skupnem seštevku zadržal sekundo prednosti pred Alexeyem Lutsenkom (Astana-Premier Tech). Jutri karavano čaka zahtevna etapa z zaključnim vzponom, ki bi že lahko prinesla prve razlike med favoriti za končno zmago.

Prejšnji članekTom Pidcock na treningu prelomil kolo in zlomil ključnico
Naslednji članekFroome znižuje pričakovanja: Letos ne bom osvojil Dirke po Franciji