Tadej Pogačar zabil prvi žebelj v krsto tekmecev

Tadej Pogačar je bil v zaključku druge etape dirke Po Sloveniji razred zase. Že na predzadnjem vzponu na Svetino je presenetil konkurente in se jim odpeljal ter svojo prednost povečeval vse do cilja.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) se je odločil, da ne bo čakal na kraljevsko etapo, ki bo na sporedu v soboto, ampak bo že danes stvari postavil na svoje mesto. Njegovo moštvo je ves dan nadzorovalo dirko, ogromno dela je v lovu na ubežnike opravil Matteo Trentin (UAE Emirates), vse skupaj pa je z napadom od daleč zaključil Tamau Pogi.

Pričakovati je bilo, da bo zadnji vzpon na Svetino v kombinaciji z nekategoriziranim zaključnim vzponom na Celjski grad določil zmagovalca, a Pogačar je napadel še prej od pričakovanji. Praktično takoj, ko se je začel 5-kilometrski vzpon na Svetino, je pospešil in izkoristil zmedo, ki je nastala v glavnini po nekaj dežnih kapljah pod vznožjem klanca.

Najprej je napadel ob pomoči moštvenega kolega Vegarda Staka Laengena, pridružil pa se jima je tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious). Ko je Laengen nekaj minut kasneje odpadel, je stik s Pogačarjem izgubil tudi Tratnik in 22-letnik se je sam odpeljal proti vrhu vzpona.

Prednost je hitro naraščala, saj v ozadju ni bilo nikogar, ki bi lahko vsaj na daljavo držal tempo pobesnelega Pogija. Še največ moči sta premogla njegova moštvena kolega Diego Ulissi in Rafal Majka, ki sta imela ob sebi Mattea Sobrera (Astana-Premier Tech) in zato nista sodelovala v lovu na Slovenca.

Tehnično zahtevnega spusta se je Pogačar lotil previdno, saj ni želel tvegati padca, hkrati pa je imel skoraj minuto prednosti, zato njegovo vodstvo ni bilo ogroženo. V ozadju se je za njim zbrala večja skupina, a vsem je bilo jasno, da danes pravih možnosti nimajo več.

Ob vzponu na Celjski grad je Pogačar še dvignil tempo in prednost še dodatno povečal. Povsem sam se je zapeljal preko ciljne črte, šele 1:22 kasneje pa je v cilj prišla zasledovalna skupina. Šprint za drugo mesto je pred Diegom Ulissijem (UAE Emirates) dobil Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in tako poskrbel za dvojno slovensko zmago.

Z današnjo zmago je Pogačar tudi prevzel skupno vodstvo. Jutri je na sporedu nekoliko lažja etapa, v soboto pa se bo na Sveti Gori dokončno odločilo o zmagovalcu slovenskega kroga.

Prejšnji članekTom Pidcock šest dni po hudi nesreči že nazaj na kolesu
Naslednji članekRichard Carapaz je po etapni zmagi novi vodilni na Dirki po Švici