Tadej Pogačar z vrhunsko vožnjo povečal skupno vodstvo, Van der Poel zmagal etapo

Foto Gian Mattia D'Alberto - LaPresse 14 Marzo 2021 Castellalto (Italia) Sport Ciclismo Tirreno-Adriatico Eolo 2021 Tappa 5 Castellalto - Castelfidardo 205 km Nella foto: la gara Photo Gian Mattia D'Alberto - LaPresse March, 14 2021 Castellalto (Italy) Sport Cycling Tirreno-Adriatico Eolo 2021 Stage 5 Castellalto - Castelfidardo 205 km In the pic: the race

Ob Jadranskem morju je bila danes na sporedu izjemno zahtevna etapa polna kratkih in strmih klančkov, ki jim v kolesarskem svetu rečemo kar zidovi. Tadej Pogačar je branil 35 sekund prednosti pred Woutom Van Aertom.

Kolesarji so se najprej 100 kilometrov vozili po relativno ravninski trasi do mesteca Castelfidardo. Tam so prevozili štiri 23,6-kilometrske kroge. Skupno so v štirih krogih prevozili 14 tako imenovanih zidov. Etapa je na dirki že tradicionalna. Pravijo ji  ‘Tappa dei Muri’, kar pomeni etapa zidov. Najtežji odsek etape je bil klanec na Castelfidardo. Etapa se je končala z vzponom iz Geatano Donizettija na Castelfidardo. Tudi na tem vzponu je naklon na mestih precej večji od 10 odstotkov. Danes smo videli, zakaj so te etape tako zelo zanimive, prvi napadi iz glavnine so se zgodili že nekaj več kot 50 kilometrov pred ciljem. Vso akcijo je dodatno začinilo še deževje.

Vir: Twitter
Mathieu Van der Poel je napadel že zelo zgodaj. Vir: Twitter

Pred etapo so bili favoriti jasni. Na prvih štirih etapah so slavila največja imena letošnje sezone. Prvo etapo je dobil Van Aert, drugo Alaphilippe, v tretji etapi je slavil svetovni prvak v ciklokrosu Van der Poel in kraljevsko četrto etapo naš junak Tadej Pogačar. Pogačar je branil 35 sekund prednosti pred Woutom Van Aertom in Sergiom Higuito.

Danes je bil ponovno izjemno močan beg. Bežali so svetovni prvak v kronometru Filippo Ganna, letos zelo razpoloženi šprinter Davide Ballerini, četrtouvrščeni z lanske Dirke po Italiji Pello Bilbao, ekipni kolega Luke Mezgeca Rob Stannard ter član ekipe Alpecin Fenix Jonas Rickaert. Ob prihodu na krog okoli Castelfiarda so imeli tri minute in pol prednosti.

Prvi napadi so se zgodili zelo zgodaj. Že 63 kilometrov pred ciljem je napadel Mathieu Van der Poel, sledil mu je Pogačar. 56 kilometrov do cilja pete etape je napadel Egan Bernal (INEOS Grenadiers), ki včeraj ni imel svojega dne, skupno je izgubil 1:08 proti Pogačarju. Zmagovalcu Toura 2019 so sledili Wout Van Aert (Jumbo Visma), Sergio Higuita (EF Education-Nippo), Mathieu Van der Poel (Alpecin Fenix) in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Takrat so bile ceste bile že mokre, saj je nedavno prej začelo deževati. Glavnina pod taktirko ekipe Bahrain Victorious jih je kmalu ujela nazaj. Spredaj je ostal le Mathieu Van der Poel.

Točno 50 kilometrov pred ciljem pa šok za slovenske navijače. Tadeju Pogačarju je padla veriga. Zaostal je za skupino z vsemi ostalimi favoriti. Na srečo je v majhni skupini najboljših ostal Tadejev pomočnik Davide Formolo, ki ga je povlekel nazaj v glavnino. Spredaj je ostal Van der Poel, ki je vztrajno nabiral prednost. Nizozemski državni prvak je znan po napadih od zelo daleč pred ciljem. Mnogo dobrih kolesarjev na klanec je danes imelo nemalo težav. Odpadla sta Kolumbijca Nairo Quintana in Higuita ter Francoza Alaphilippe in Thibaut Pinot. Težave je imel tudi včeraj drugi Simon Yates (BikeExchange). Glavnina je malo upočasnila, nekaj kolesarjev se je vrnilo, Van der Poel pa je svojo prednost povečal na več kot dve minuti. Nizozemec je nadaljeval z visokim tempom, medtem ko v glavnini ni bilo resnega interesa za lovljenje, edini kolesar, ki je narekoval tempo je bil Pogačarjev pomočnik Davide Formolo.

 17 kilometrov do cilja je Tadej sprožil silovit napad, ki mu nista mogla slediti niti Van Aert in Landa. Oddaljil se je od glavnine, ki je povsem razpadla. V zadnjih deset kilometrov se je v vodstvu podal Mathieu Van der Poel, ki je imel dve minuti in pol prednosti pred Pogačarjem, ki se je pridružil ubežnikoma Fellineju in Solerju. Van Aert je za Tadejem zaostajal že skoraj pol minute, medtem ko so ostali kandidati za skupno razvrstitev za Pogačarjem zaostali še več.

Zmagovalec Dirke po Franciji je vztrajno lovil Van der Poela, 6 kilometrov pred ciljem je za Nizozemcem zaostajal samo še minuto in pol. Prednost je samo padala in padala. Začeli smo verjeti. Sekunde so se topile meter za metrom. Pogačar je vozil tako izjemno, da je v zadnjem kilometru zaostajal samo še 15 sekund. V zadnjem kilometru je bilo 500 metrov ravnine, zadnjih 500 metrov pa je bilo strmega vzpona. Mathieu Van der Poel je uspel zmagati peto etapo dirke, a samo deset sekund pred Tadejem Pogačarjem. Wout Van Aert je zaostal 49 sekund. V skupni razvrstitvi je Tadej svojo prednost pred zadnjima dvema etapama močno povečal. Pred drugouvrščenim Van Aertom ima sedaj 1:15 prednosti, medtem ko tretji Mikel Landa zaostaja že tri minute. Jutri je na sporedu šprinterska etapa, morda Luka Mezgec dobi novo priložnost. Dirka se konča v torek, ko bo na sporedu 10 kilometrov dolg povsem ravninski kronometer.

Prejšnji članekMäder: »Ko 20 metrov do cilja mimo tebe prileti letalo, si seveda razočaran«
Naslednji članekRoglič dvakrat padel in izgubil skupno zmago