Tadej Pogačar v velikem slogu potrdil skupno zmago na Pariz-Nice

Slovenski as Tadej Pogačar se je prvič v karieri podpisal pod zmago na Pariz-Nice. Na zadnji etapi je znova dokazal, da je najmočnejši kolesar na dirki in osvojil še tretjo etapno zmago na dirki.

Kratka gorska etapa je postregla z novim šovom Tadeja Pogačarja (UAE Emirates), ki znova ni dopustil presenečenja. Na zadnjem vzponu je vzel zadeve v svoje roke in napadel ter napad več kot uspešno pripeljal do cilja.

V devetnajstih kilometrih samostojne akcije na vzponu in spustu do cilja v Nici si je privozil kar 33 sekund prednosti pred zasledovalno skupino, kjer je šprint za drugo mesto osvojil Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Tretje mesto je tokrat pripadlo Davidu Gauduju (Groupama-FDJ), ki je tako uspešno zadržal drugo mesto v skupnem seštevku.

Pogačar je danes vozil na “domačem” terenu, saj na vzponih v okolici Nice redno opravlja treninge. Poznavanje terena je izkoristil že zgodaj, ko je z ekipo močno zredčil glavnino. Na zadnjem vzponu je nato napadel 4 kilometre od vrha in si nemudoma privozi udobno prednost. Na spustu v dolino nato ni tvegal, zmaga je namreč bila že zagotovljena. Za voljo varnega prihoda v cilje je pustil nekaj sekund zasledovalcem, ki pa so bile na koncu nepomembne.

“Vedno sem sanjal o zmagi na Pariz-Nici in sedaj mi je uspelo, kar je neverjetno,” je v cilju povedal Slovenec.

“Pravijo, da je napad najboljša obramba. Te ceste poznam, tu opravim veliko treningov. Točno sem vedel, kako dobre noge imam na zadnjem vzponu in koliko energije lahko zapravim, da bom prišel do vrha. Danes sem bil matematično dober, odlično sem preračunal vse.”

Pogačar je danes osvojil že osmo in deveto zmago v sezoni in tako nadaljuje izjemen uvod v sezono. Po dveh etapnih dirkah je sedaj čas za enodnevne preizkušnje, kjer bo zopet v vlogi favorita. Pred glavnim ciljem sezone – Dirko po Franciji – bo nastopil le še na eni etapni dirki in sicer domači dirki Po Sloveniji.

Prejšnji članekPrimož Roglič z novim uspehom dopolnil hat-trick etapnih zmag
Naslednji članekPrimož Roglič preživel zadnjo etapo in znova osvojil zmagovalni trizob