Tadej Pogačar uspešno odbil vse napade, Sepp Kuss do uspeha kariere

Prva prava gorska etapa v Pirenejih ni razočarala. Gledalci smo bili deležni razburljivega dirkanja, kjer sta hkrati potekala boja na dveh frontah. Tistega za etapno zmago je dobil Sepp Kuss, v glavnini pa so mnogi poskušali zlomiti Tadeja Pogačarja, a Slovenec je uspešno odbil vse napade.

Po skoraj dvesto kilometrih trase, ki se je stalno spuščala ali dvigala, je Tadej Pogačar (UAE Emirates) še naprej trdno v rumeni majici. Uspešno je prestal vse napade tekmecev, ki so bili najbolj številčni do sedaj, a noben ni bil dovolj dober, da bi zlomil našega asa.

Že kmalu po začetku se je iz glavnine odcepila velika skupina 32 kolesarjev, ki so danes lovili etapno zmago. V njej je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki je upal, da bo preživel vse vzpone in bi lahko na zaključnem spustu napadal zmago, a danes so bili drugi žal močnejši.

Dirka se je razživela po prehodu v Andoro, kjer so kolesarji zagrizli v zadnja dva vzpona. V ospredju so se začeli prvi resni napadi, ki so hitro redčili skupino, a nasprotni veter je odpadlim kolesarjem omogočal, da so se vedno znova vrnili. Najresneje je poskusil Nairo Quintana (Arkea Samsic), ki je prvi prečkal najvišjo točko letošnje dirke in osvojil nagrado Henrija Desgranga.

Kolumbijca so na spustu ujeli in vodilna skupina je skupaj začela zadnji vzpon dneva. Ta je bil najtežji danes, ozke ceste in veliki nakloni so se izkazali za prehude za mnoge kolesarje, ki so s čela dirke odpadali eden za drugim.

Dvajset kilometrov do cilja je napadel Sepp Kuss (Jumbo-Visma), sprva mu je sledil le Alejandro Valverde (Movistar), a tudi Španec je kasneje popustil. Američan je preko zadnjega vzpona prišel 30 sekund pred Valverdejem in na spustu svojo prednost uspešno ohranjal.

Tehničen spust je Kuss odpeljal dobro oziroma bolje kot najbližji zasledovalci in v dolino je prišel 23 sekund pred Valverdejem, ki je danes zopet spomnil na najboljša leta. Rogličev sotekmovalec je z današnjo zmago prišel do največjega uspeha kariere. Po letu 2019, ko je bil najboljši na eni izmed etap Vuelte, se veseli uspeha še na drugem izmed treh Grand Tourov.

Pogačar dovolj močan za pokrivanje napadov

Tadej Pogačar je pričakoval, da ga bodo tekmeci danes preizkusili. Že zgodaj se je na čelo glavnine postavila zasedba Ineos Grenadiersov, ki je skušala osamiti našega kolesarja, kar jim je pred vstopom na zadnji klanec tudi uspelo.

Številčno premoč so izkoriščali za navijanje tempa, a Pogačar je pametno vztrajal v zavetrju in čakal na napad Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers). Do tega je prišlo 18 kilometrov do cilja, a Pogačar in Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) sta sledila brez večjih težav, so pa nekaj metrov zaostali preostali tekmeci za visoka mesta.

Tempo je nato padel in skupinica se je zopet združila. Prav dolgo na nov napad nismo čakali, tokrat je udaril Vingegaard, a tudi njegov poskus je Pogačar uspel zatreti. Vse do vrha so se nato kolesarji izmenjevali v napadih, še nekajkrat je poskusil Carapaz, aktiven je bil tudi Vingegaard, podrejeno vlogo pa je skušal izkoristiti Ben O’Connor (AG2R Citroen), a tudi njega danes niso izpustili.

Skupina je do vrha prišla skupaj in na spustu razlik ni bilo. Vsi napadi so bili neuspešni, v cilj so kolesarji prve deseterice prišli skupaj, manjkal je le Guillaume Martin (Cofidis), ki je zaostal že na spustu s predzadnjega vzpona in je tako izgubil drugo mesto, kamor je skočil po včerajšnjem begu.

Pogačar ohranja več kot 5 minut prednosti pred Rigobertom Uranom (EF Education-Nippo) in Jonasom Vingegaardom. Jutri sledi prosti dan, nato pa karavano čaka nova doza Pirenejev, kjer lahko pričakujemo stalne napade na Pogija.

Prejšnji članekPogačar: »Morda si le domišljam, da so vsi utrujeni, saj sem nekoliko utrujen tudi jaz«
Naslednji članekRedko videno: Rožnata majica v zadnji etapi bežala in še povečala svojo prednost