Tadej Pogačar tudi uradno zmagovalec Toura; Van Aert potrdil, da je najbolj kompleten kolesar

Tadej Pogačar je varno prišel v cilj 21. etape Dirke po Franciji in tako tudi uradno potrdil svojo drugo zaporedno zmago. Etapo je osvojil Wout van Aert, ki se tako zmage veseli še drugi dan zapored.

Tadeja Pogačarja je danes čakal prijeten dan. Na kratki, le 108 kilometrov dolgi etapi je najprej dolgo časa poziral pred objektivi. Kameram se je nasmehnil tudi v družbi Luke Mezgeca (BikeExchange) in Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), pozabili pa niso niti na Primoža Rogliča, čigar štartno številko so vključili v sliko.

Po prehodu na Elizejske poljane je bilo »zabave« konec in začela se je prava dirka. UAE Emirates so glavnino prvič popeljali preko ciljne črte, nato pa so se nemudoma začeli boji za vstop v beg. Po kar nekaj poskusih se je naposled odcepila trojica Brent van Moer (Lotto Soudal), Michael Valgren (EF Education-Nippo) in Ide Schelling (Bora-hansgrohe).

Dobrih dvajset sekund prednosti je največ, kar je ubežnikom dopustila glavnina, ki jih je dober krog pred ciljem tudi ujela. Sledili so novi poskusi napadov, a hitrost je bila prevelika, da bi lahko bili uspešni.

Jasno je postalo, da bo tudi letos o zmagovalcu na Elizejskih poljanah odločal šprint. Prvič na dirki je v težave zašel šprinterski vlak Deceuninck-Quick Stepa, ki se je povsem izgubil in Mark Cavendish je ostal sam.

V nasprotju z Britancem pa je danes na pomoč lahko računal Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki ga je v zaključek popeljal Mike Teunissen (Jumbo-Visma). Van Aert je delo moštvenega kolega izkoristil in prvi prečkal ciljno črto.

Belgijski zvezdnik je potrdil, da je najbolj kompleten kolesar v karavani. Na letošnji dirki je zmago dosegel na gorski etapi, na kronometru in v skupinskem šprintu.

Danes je navdušil tudi Luka Mezgec. V zaključku je pripravljal šprint Michaelu Matthewsu (BikeExchange), ki pa se je nekoliko izgubil, zato je Slovenec sam nadaljeval s šprintom in sredi Elizejskih poljan zasedel četrto mesto.

Pogačar varno v cilju

Tadej Pogačar je bil na začetku etape v soju žarometov, po razvnetju dirke pa je bila njegova naloga le varen prihod v cilj. Ob pomoči ekipi večjih težav ni imel, do ciljne črte je prišel z glavnino in tudi uradno potrdil skupno zmago na dirki.

Pogačar se poleg rumene majice veseli še dveh. Garderobo mu bosta barvno popestrili bela majica najboljšega mladega kolesarja in pikčasta majica najboljšega na gorskih ciljih. Vse tri majice je osvojil tudi lani.

Z 22 leti in 301 dnem je Tadej Pogačar postal najmlajši kolesar v zgodovini dirke, ki se je podpisal pod dve etapni zmagi. Uspešno je ubranil zmago, kar je pregovorno veliko težje kot osvojiti svojo prvo zvezdico.

Prejšnji članekJe nastop Tadeja Pogačarja na Vuelti vprašljiv?
Naslednji članekPogačar iz nagradnega sklada pobral največ, med deseterico tudi Mohorič