Tadej Pogačar: »Skoraj sem že pripravljen na Dirko po Franciji«

Tadej Pogačar je v nedeljo prišel do dolgo želene zmage na domači dirki Po Sloveniji. V četrtem poskusu se je sploh prvič zavihtel na zmagovalni oder, kjer je slavil z veliko prednostjo. Z dirko je več kot zadovoljen, saj je spoznal, da je forma pred Tour de Francom že zelo dobra.

Dirka Po Sloveniji je le redkim pretendentom za zmago na Touru prvotna izbira za generalko pred francosko pentljo. Ta vloga v večini pripada Kriteriju Dauphine in Dirki po Švici, a Tadej Pogačar (UAE Emirates) je ekipo prosil, če lahko raje nastopi na domačih cestah.

Moštvo je njegovo prošnjo uslišalo in Pogačar jim je zaupanje poplačal z etapno in skupno zmago. Po dirki je bil mladenič navdušen nad petimi dnevi dirkanja pred domačimi navijači, ki so ob trasi pripravili neverjetno vzdušje.

»Občutek je neverjeten, blizu stopničk sem bil že trikrat in končno se lahko veselim osvojene zmage. Bil je lep teden in zelo vesel ter ponosen sem, da sem lahko nastopil doma pred vsemi temi ljudmi. Ekipa je ves čas delovala dobro in zaslužili smo si tak rezultat,« je povedal Pogačar

Pogačar je osvojil dirko Po Sloveniji, na odru za zmagovalce pa mu je družbo delal tudi moštveni kolega Diego Ulissi. (vir: twitter)

Pogi se je v Sloveniji na dirke vrnil po več kot mesecu dni premora, ki si ga je vzel po zmagi na Liege-Bastogne-Liege. V tem času je formo dvigoval na višinskih pripravah v Sestrieru, kjer je preživel tri tedne.

Po daljši odsotnosti z dirk imajo kolesarji včasih nekaj težav pri povratku v tekmovalni ritem, a Pogačar tega v Sloveniji ni občutil. Kot pravi sam, je forma že na zelo visokem nivoju, do Dirke po Franciji pa ga čaka le še njeno piljenje.

»Noge so vse boljše in boljše in skoraj sem že pripravljen na Dirko po Franciji. Še vedno imam dva tedna, da se pripravim za svoj naslednji veliki cilj.«

»Dirka Po Sloveniji mi je dala pravi tekmovalni ritem, ki mi bo pomagal v prvem tednu Toura. Trasa v Sloveniji je bila zelo razgibana, imela je vse od vzponov do šprintov, zato je bila dobra pripravljalna dirka.«

Pogačar bo pred branjenjem rumene majice nastopil še na državnem prvenstvu, kjer bo sprva branil naslov državnega prvaka v vožnji na čas, tri dni kasneje pa bo skušal prvič postati državni prvak še na cestni dirki.

Prejšnji članekNa Dirki po Franciji bomo ponovno videli Ineosov gorski vlak
Naslednji članekChris Froome še ni pripravljen, moštvo bo na Touru vodil Michael Woods