Tadej Pogačar še tretjič zapored kolesar leta v Sloveniji

(foto: KZS)

Mladi slovenski as Tadej Pogačar je bil še tretje leto zapored razglašen za najboljšega kolesarja v Sloveniji. Kolesarska zveza Slovenije mu je naziv najboljšega predala na tradicionalnem Večeru zvezd, ki poteka na Ljubljanskem gradu.

Skoraj smešno se zdi, da nekateri sezono Tadeja Pogačarja označujejo za neuspešno. Zmaga na Dirki po Franciji se mu je resda izmuznila iz rok, a kljub temu se je v sezoni podpisal pod številne prestižne dirke.

V letošnji sezoni je na svoj račun zbral kar 16 zmag, največ v svoji karieri. Med njimi najdemo odmevne zmage na Strade Bianche, Dirki po Lombardiji in skupno zmago na Dirki po Sloveniji. A nobena izmed njih Pogiju ni tako pri srcu kot tista s sedme etape Dirke po Franciji.

Lepi spomini na sezono, fenomenalna je bila. Če bi izpostavil eno etapo, bi bila to sedma etapa na Touru, ker smo ob zmagi zagnali fundacijo za boj proti raku. Zato je bil to lep dan,” je na podelitvi povedal 24-letnik.

Med dekleti najboljša Eugenia Bujak

Dekleta imajo za seboj nekaj slabšo sezono, v kateri nobena ni prav posebej izstopala. Večinoma so v svojih moštvih opravljale vlogo pomočnic, ki ponavadi ne prinaša možnosti za lov na zmage.

Slovenska kolesarska zveza je nagrado za najboljšo ženko kolesarko podelila Eugenii Bujak, ki je vseeno na svoj račun zbrala nekaj uspehov. Največji je zagotovo srebrna kolajna v vožnji na čas s sredozemskih iger, edino zmago v sezoni pa je dosegla na državnem prvenstvu na cestni dirki.

Matej Mohorič z nagrado za posebne dosežke

Prireditve se je udeležil tudi Matej Mohorič, ki domov ni odšel praznih rok. Prejel je nagrado za posebne dosežke, ki je v veliki meri posledica zmage na spomeniku Milano-San Remo.

V večini preostalih sezon bi mu tovrsten uspeh prinesel tudi naziv najboljšega slovenskega kolesarja. A kolesarstvo pri nas je v zadnjih letih naredilo ogromen korak naprej in tudi zmaga na eni izmed petih najpomembnejših enodnevnih dirk ni več zagotovilo za naziv najboljšega kolesarja v domovini.

Nagrajenci Večera zvezd. (foto: KZS)

Nagrajenci Večera zvezd 2022:

Najboljši cestni kolesar:
Tadej Pogačar

Najboljša cestna kolesarka:
Eugenia Bujak

Najboljši gorski kolesar:
Luka Berginc

Najboljša gorska kolesarka:
Monika Hrastnik

Priznanje za posebne dosežke:
Matej Mohorič, Jakob Klemenčič

Najboljši mladi cestni kolesar:
Žak Eržen

Najboljša mlada cestna kolesarka:
Nika Bobnar

Najboljša mlada gorska kolesarka:
Maruša Tereza Šarkezi

Najboljša amaterska kolesarka:
Laura Šimenc

Priznanja za prispevek kolesarstvu:
Damjan Kalčič, Turizem Dolina Soče, Radoje Milić

Priznanje za življenjsko delo:
Brane Ralijan, Aleš Čerin

Priznanje ob 50. obletnici delovanja:
Kolesarski klub Adria Mobil

Prejšnji članekMoštvo SD Worx ostalo brez številnih cestnih in kronometrskih koles
Naslednji članekTadej Pogačar: “Ne bom se spremenil”