Tadej Pogačar se je strgal z verige, oblači se v rumeno majico

Pred osmo etapo je Tadej Pogačar napovedoval obrambno vožnjo, v kateri naj bi branil virtualno rumeno majico, a realnost je bila povsem drugačno od načrta. V zaključku se je strgal z verige, napadel vse konkurente in ustvaril veliko prednost, ki mu prinaša tudi rumeno majico. Etapo je sicer osvojil Dylan Teuns.

V duhu, v katerem poteka letošnji Tour, je minila tudi današnja etapa. Mirnih dni ni, vsak dan se vozi na polno in spremembe si sledijo iz metra v meter. Že sam uvod v etapo je eksploziven, na začetnem klancu se je dolgo časa ustvarjal beg, a prave kombinacije ni bilo.

Visok tempo je glavnino nemudoma raztrgal na dva dela, v ozadju je ostal Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), medtem ko so Slovenci uspeli zdržati v prvi skupini. Kmalu je žal zmanjkalo moči Primožu Rogliču (Jumbo-Visma), ki je izpustil čelo dirke in počasi spolzel v ozadje.

Po več kot 60 kilometrih vožnje se je le oblikoval beg in tempo v glavnini je padel. Prednost je kmalu narasla na več kot pet minut in beg je imel vse večje možnosti za uspeh.

Ko so se začeli zadnji najstrmejši vzponi, se je dirka ponovno razživela. Ubežniki so se začeli napadati med seboj, med drugim je poskusil Soren Kragh Andersen (DSM), saj je v ozadju popustil Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) in Danec je bil v najboljšem položaju, da prevzame rumeno majico.

Med ubežniki je nato napadel Michael Woods (Israel Start-Up Nation) in prišel do več kot minute prednosti. Kanadčanu je kazalo zelo dobro, a v ozadju se niso predali. Na čelo se je skušal preseliti Dylan Teuns (Bahrain Victorious) in kmalu mu je tudi uspelo.

Nato pa je v glavnini eksplodiral Tadej Pogačar (UAE Emirates). Napadel je na predzadnjem vzponu in slediti mu je uspel le Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), a tudi Ekvadorec ni bil kos drugemu pospeševanju Slovenca.

Pogačar je nato vozil kot iz drugega sveta. Na prelazu Romme je pred seboj »požiral« ubežnike in povečeval prednost pred vsemi zasledovalci. Na spustu je nato bil previden, ko pa je cesta zopet zavila navzgor, tokrat na prelaz Colombiere, je zopet dvignil obrate in lov na čelo dirke se je začel.

Tik pred vrhom je ujel Woodsa in Iona Izagirreja (Astana-Premier Tech), Dylan Teuns pa je uspel vrh doseči pred Slovencem in ohranil udobno prednost, ki mu je omogočila nekoliko mirnejši spust. Trojica v lovu na Teunsa ni pretirava, postalo je jasno, da je Teuns danes najbolje razporedil moči in v cilju se je zasluženo veselil zmage, ki jo je posvetil pred Tourom preminulemu dedku.

Tadej Pogačar na ciljni ravnini ni šprintal za bonifikacijske sekunde, drugo mesto je prepustil Izagirreju, tretji pa je bil Woods. Pogačar je na četrtem mestu za zmagovalcem zaostal 49 sekund, a ustvaril ogromno prednost pred najbližjimi zasledovalci.

Pogi je danes še drugič v karieri oblekel rumeno majico. Njegova prednost pred Woutom van Aertom (Jumbo-Visma) sedaj znaša 1:48, Alexey Lutsenko (Astana-Premier Tech) pa na tretjem mestu zaostaja že 4:38.

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je danes vozil v pikčasti majici in dolgo časa skušal priti v beg, kjer bi lahko branil vodstvo v tem točkovanju, a žal ni bil uspešen. Majico mu je prevzel ekipni kolega Wout Poel.

Primož Roglič je danes dokončno potrdil, da ni v stanju, ko bi lahko resno konkuriral najboljšim. Poškodba je prehuda in le s težavo se prebija preko vzponov, ki jih bo v nadaljevanju dirke še veliko.

Prejšnji članekZataknjen tovornjak ogroža zaključek današnje etape
Naslednji članekAnna van der Breggen pometla s konkurenco in skočila v rožnato majico