Tadej Pogačar s pravočasno odmerjenim šprintom prišel do prve spomeniške zmage

Še drugo leto zapored se je pod zmago na Liege-Bastogne-Liege podpisal Slovenec. Tokrat se smeje Tadej Pogačar, ki je v šprintu peterice najbolje odmeril svoj šprint in si privozil prvo zmago na enodnevni klasiki.

Zadnja klasika spomladanskega dela sezone je še enkrat več prinesla izjemno zanimivo dirko. Po 259 kilometrih dirkanja se je v zaključek skupaj pripeljalo pet kolesarjev, ki so se udarili za zmago. Največ moči je premogel Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je tik pred ciljno črto prešel v vodstvo in znova preprečil zmago Julianu Alaphilippu (Deceuninck-Quick Step).

Ubežniki so danes dolgo časa bežali, a pravih možnosti niso imeli. Karavana v ozadju jih je ujela okoli 30 kilometrov do cilja in ponujale so se priložnosti za nove napade. Najprej se je odcepilo okoli 10 kolesarjev, med njimi tudi Pogačar, ki so sestavili močno skupinico.

Dvajset kilometrov do cilja je iz skupine napadel Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), preostala devetica pa je bila ujeta s strani glavnine. Tudi Ekvadorec v ospredju se je moral predati po devetih kilometrih napadanja in skupina je bila zopet skupaj.

Na zadnjem vzponu dneva je napadel Michael Woods (Israel Start-Up Nation) in dodobra zredčil skupino na čelu dirke. Slediti so mu uspeli le Pogačar, Alaphilippe, David Gaudu (Groupama-FDJ) in Alejandro Valverde (Movistar).

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil ob napadu Woodsa nekoliko slabše postavljen, poleg tega pa tudi že nekoliko utrujen in se ubežni peterici ni uspel priključiti. S preostankom skupine, del katere je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je nato skušal ujeti ubežnike, a prave sloge in moči v ozadju ni bilo.

Peterica na čelu dirke je v zadnji kilometer prišla s prednostjo pol minute, ki jim je omogočala veliko taktiziranja. Pogačar se je že kmalu uspešno preselil na začelje skupine, kjer je lahko vztrajal vse do odločilnih zadnjih metrov.

Prvi je s šprintom začel Valverde in vsi so mu sledili brez večjih težav. Z zadnjih dveh pozicij sta se nato izstrelila Alaphilippe in Pogačar, ki sta bila najmočnejša in se hitro prebila mimo preostalih treh tekmecev. Pogačar je uspešno zadržal mesto v Francozovem zavetrju vse do zadnjih metrov, ko se je premaknil na stran in ga do ciljne črte uspel prehiteti.

Pogačar se je podpisal pod svojo prvo zmago na enodnevni dirki. V preteklosti je bil večkrat blizu, a na sam vrh mu do danes še ni uspelo priti. Sedaj je svoj življenjepis dopolnil z eno najprestižnejših zmag v svetu kolesarstva.

»Brez besed sem. To dirko imam res rad. Da sem zmagal proti takim kolesarjem. Vedel sem, da bo Alaphilippe močan, zato sem mu sledil. Na koncu sem imel srečo, da sem ga prehitel. Živim kolesarske sanje,« je le s težavo v cilju svoje misli zbral Pogačar.

Slovensko bero sta danes z 10. in 13. mestom dopolnila še Matej Mohorič in Primož Roglič.

Prejšnji članekNapoved dirke: LIEGE-BASTOGNE-LIEGE
Naslednji članekRichard Carapaz po dirki Liege-Bastogne-Liege diskvalificiran zaradi uporabe “supertucka”