Tadej Pogačar pred Valonsko puščico: »Roglič ne bo edina grožnja«

Tadej Pogačar se bo danes še tretje leto zapored podal na Valonsko puščico. Letos kotira najvišje do sedaj, a pritiska ne čuti. Zaveda se, kje bo našel svoje priložnosti in kje mu pretijo nevarnosti. Med slednje spada Primož Roglič, za katerega pa Pogačar poudarja, da ne bo edina grožnja v karavani.

Slovenski dvojec Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) in Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) bo danes še enkrat več spadal v sam vrh favoritov za zmago. Vajeni smo, da pometata s konkurenco, a na enodnevnih preizkušnjah imajo tekmeci v primerjavi z etapnimi dirkami več možnosti za njun skalp.

V nedeljo smo na Amstel Gold Racu videli, kako hitro lahko izgubiš možnosti za zmago. Rogliču je v ključnem delu dirke zgodilo kolo in sanj o visoki uvrstitvi je bilo konec.

Pogačar poudarja, da so ardenske klasike povsem drugačne od etapnih dirk. Tudi Dirka po Baskiji, kjer sta se Slovenca udarila prvič letos, ne more biti merilo, saj je način dirkanja povsem drugačen.

»Gre za povsem drugačno dirko, kot je bila Dirka po Baskiji. Tam so bili (Jumbo-Visma, op. p.) zelo močni, verjetno najmočnejša ekipa, a tokrat gre za drugačno dirko v primerjavi z Baskijo. Seveda bodo ena izmed ekip, na katero bo treba biti pozoren, a ne pozabimo na ostalih 23 moštev,« je povedal Pogačar.

Slovenski mladenič na štartni listi vidi veliko dobrih kolesarjev, ki se lahko vmešajo v boj za zmago. Veliko bo odvisno od dnevne forme, saj moraš biti za zmago povsem 100-odstoten.

»Na štartu je veliko dobrih kolesarjev. Gre za kratek, a resnični strm zaključek. Če imaš dobre noge, lahko zmagaš. Če jih nimaš, zagotovo ne moreš. Tako razmišlja veliko kolesarjev, zato bo bitka zelo zanimiva.«

Pogačar je letos že nastopil na enodnevni klasiki Strade Bianche in tam zasedel 7. mesto. (vir: twitter)

Pogačar vsako leto spomladi sodeluje na številnih enodnevnih dirkah. Letos je nabor teh sicer nekoliko okrnil, a se redkih priložnosti za udeležbo vselej razveseli. Predstavljajo mu mentalni počitek od etapnih dirk in ga nekoliko razbremenijo stalnega pritiska vloge favorita.

»Nekoliko prekinejo ritem. Na njih resnično uživam in upam, da bom nekoč uspel na kakšni tudi zmagati.«

Pogačar bo na Valonski puščici nastopil že tretjič, medtem ko bo Roglič letos na njej debitiral. Član UAE Emiratov je vesel preteklih izkušenj, a meni, da te ne bodo igrale ključne vloge v boju za zmago. Zadnji vzpon, kjer se ponavadi odloča o zmagovalcu, kolesarji med dirko prevozijo že dvakrat, zato ga lahko dobro spoznajo tudi novinci na dirki.

»Dirke sem se udeležil že dvakrat, a tudi v dirki se na Mur de Huy povzpneš trikrat, tako da spoznaš cilj in sam klanec. Seveda imaš z vsakim letom več izkušenj, a Roglič ne bo edina grožnja. Na dirki bo ogromno fantov, ki prav tako poznajo zaključek in dirko samo.«

Pogačar na dirko odhaja z zelo močno ekipo. Visoko uvrstitev bosta poleg njega lovila še lanski zmagovalec Marc Hirschi in Davide Formolo.

»Imamo močno ekipo. Formolo se vrača z višinskih priprav za Giro, zato upam, da bo v dobri formi. Marc z dirke v dirko postaja boljši. Mislim, da imamo veliko dobrih možnosti,« je še dodal.

Prejšnji članekNa Valonski puščici vse oči usmerjene v Rogliča in Pogačarja
Naslednji članekPogačarja in Polanca ne bo na štartu Valonske puščice, v ekipi dva okužena člana