Tadej Pogačar ponovno slavil izjemno zmago in še utrdil skupno vodstvo!

LUZ ARDIDEN, FRANCE - JULY 15: Tadej Pogačar of Slovenia and UAE-Team Emirates Yellow Leader Jersey celebrates at arrival during the 108th Tour de France 2021, Stage 18 a 129,7km stage from Pau to Luz Ardiden 1715m / @LeTour / #TDF2021 / on July 15, 2021 in Luz Ardiden, France. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Tadej Pogačar je zmagovalec osemnajste, zadnje gorske etape letošnje Dirke po Franciji. Kolesarji so morali danes premagati dva vzpona najtežje kategorije, najprej so prevozili Tourmalet, zatem pa še ciljni vzpon Luz Ardiden.

Na začetku etape je bil izredno aktiven Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je v vodstvu skupaj z Julianom Alaphilippom (Deceuninck Quick-Step) začel znameniti Col du Tourmalet. A Mohoričev napad je bil zatem utišan s strani ekipe Groupama FDJ, ki je navila tempo za njihovega kapetana Davida Gauduja. V skupini je bil nekaj časa tudi skupno četrti Rigoberto Uran (EF Education Nippo), ki pa je kmalu popustil in počakal skupino s Pogačarjem.

Spredaj se je zatem znašel sam David Gaudu, ki je poskušal pridobiti nekaj časa v skupni razvrstitvi. V ozadju je tempo narekovala ekipa INEOS Grenadiers za Richarda Carapaza. Gaudu je prvi prečkal vrh Tourmaleta, za njim pa glavnina iz katere je izpadel Uran. Kolumbijec je bil na pragu velikih izgub v tej zahtevni pirenejski etapi.

Ko so kolesarji prišli na zaključni vpon je na čelu INEOS začel narekovati zmeren, a dokaj močan ritem. Med člani prve deseterice je imel težave tudi Alexey Lutsenko (Astana Premier-Tech). Ko je popustil Tao Geoghegan Hart, je na čelo prišel pomočnik Tadeja Pogačarja, Rafal Majka. Poljak je navil zelo močan tempo, ki je mnogim kolesarjem povzročil kar hude težave. Potem, ko je Majka končal svoje delo, je krenil Pogačar, sledila mu je večina favoritov.

Pogačar je poskusil še drugič, tokrat so mu sledili le Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), Jonas Vingegaard in Sepp Kuss (Jumbo Visma) in Enric Mas (Movistar). Na čelo je šel Kuss, da bi pomagal Vingegaardu.

Ko je Američan popustil, je napadel Enric Mas. Njegov napad je uspešno pokril Pogačar, tako da je četverica prišla skupaj v zadnji kilometer. Najprej je ponovno poiskusil Mas, nabral si je nekaj metrov prednosti, a potem je krenil Pogačar.

Pogi je napadel relativno daleč od cilja, okrog 600m. Prehitel je Masa, se oddaljil od Carapaza in Vingegaarda ter osvojil novo, tretjo zmago na letošnjem Touru. Drugi je bil Vingegaard, tretji Carapaz. Zaostala sta dve sekundi. Mas je izgubil trinajst sekund, peti Dan Martin (Israel Startup) je bil zadaj 24 sekund. Več kot pol minute so bili zadaj Kuss, Sergio Higuita (EF Education), Ben O’Connor (AG2R Citroen), Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe) ter Alejandro Valverde (Movistar).

V skupni razvrstitvi je Pogačar še povečal prednost, sedaj je 5:45 pred Vingegaardom in 5:51 pred Carapazom. Po slabem dnevu Urana, je sedaj četrti Avstralec Ben O’Connor, ki zaostaja 8:18, peti Kelderman pa je zadaj 8:50. Več kot deset minut zaostajajo šesti Mas, sedmi Lutsenko, osmi Guillaume Martin, deveti Pello Bilbao in deseti Rigoberto Uran, ki zaostaja že več kot šestnajst minut.

Pogačar je rumeni in beli majici dodal še pikčasto, ki jo je na zadnji gorski dan speljal Woutu Poelsu (Bahrain Victorious). V zeleni majici še naprej ostaja Mark Cavendish (Deceuninck Quick-Step), ki je tako uspešno prestal vse gorke ovire na dirki. Matej Mohorič in Luka Mezgec sta srečno prišla v cilj.

Jutri je na sporedu šprinterska etapa, ki ponuja možnost tudi begu. Zatem kolesarje čaka samo še kronometer in zaključna parada v Parizu. Lahko trdimo, da mora Pogačar samo še priti v cilj, da zmaga svoj drugi Tour?

Prejšnji članekFrancoska policija preiskala hotel Bahrain Victoriousa
Naslednji članekPogačar o Vingegaardu: “Kmalu lahko postane zmagovalec Dirke po Franciji”