Tadej Pogačar po mnenju Toma Boonena na slabšem zaradi vožnje Colnaga

Tadej Pogačar že celotno World Tour kariero vozi le kolo znamke Colnago. Z njim se je podpisal pod vse največje uspehe, a po mnenju nekdanjega zvezdnika karavane Toma Boonena, ga italijanski proizvajalec koles postavlja v podrejeni položaj v primerjavi s tekmeci.

“Vozil bi neprimerljivo hitreje na enem izmed teh koles,” je v podkastu Wielerclub Wattage povedal Tom Boonen in ob tem namignil na kolesa Jumbo-Visme, Ineos Grenadiersov in Soudal-Quick Stepa.

Belgijec, ki je v svoji karieri sedel večinoma na kolesu Specialized, nekaj časa pa tudi na Treku, meni, da Colnago še ni dorasel znamkam, ki so v zadnjih letih narekovale trende kolesarskega sveta.

“Cervelo, S-Works, Pinarello, če bi vozil te, potem bi vozil nekaj vatov hitreje in bolje,” je prepričan Belgijec.

Med slednjimi je z novo ekip najmanj časa Cervelo, na katerega so pri Jumbo-Vismi presedlali leta 2021, ko so se poslovili od Bianchija. Precej dlje pa z opremljevalcem vztrajajo pri Ineos Grenadiers, ki so Pinarello izbrali že ob ustanovitvi leta 2010, medtem ko Soudal-Quick Step s Specializedom sodeluje od leta 2006.

Tadej Pogačar sodeluje pri razvoju Colnagovih koles. Tako je lani testiral kolo Prototipo, katerega končna verzija je na trg prišla letos. (vir: twitter)

“Mislim, da je med najboljšimi petimi proizvajalci malo razlik. Vedno je seveda določen vrstni red, a še vedno so velike razlike med najboljšimi petimi in najboljšimi 10 ali 15 proizvajalci koles.”

Na vprašanje, ali Colnaga torej ne uvršča med pet najboljših proizvajalcev koles, je Belgijec odgovoril pritrdilno.

“Da. Colnago se počasi približuje, a so še vedno stara šola koles, niso še povsem osvojili super-aero detajlov.”

Colnago je imel v zadnjih letih precejšne težave, predvsem na finančnem področju, zaradi česar je Ernesto Colnago bil primoran v prodajo večinskega deleža podjetju iz Abu Dabija. Stanje se v zadnjem času izboljšuje, tudi razvoj koles gre na bolje, a po mnenju Boonena se zaostanek ne da nadomestiti čez noč.

“Prepričan sem, da bo Colnago zrasel, a na prave tire so se vrnili šele pred kratkim. Pred leti so skoraj padli na rit in morali prodati delež, saj so praktično bankrotirali, nato pa začeli znova. A od 0 do 100 v svetu kolesarske industrije ne prideš v enem letu.”

Tadej Pogačar se bo moral še naprej zadovoljiti s kolesom Colnago. Vseeno ni prepuščen usodi, pač pa pomaga pri razvoju koles. Tako je v lanski sezoni testiral kolo Prototipo in podajal ključne povratne informacije. Naposled je izbrana različica na trg prišla kot 2023 Colnago V4Rs.

Prejšnji članekPoraščene noge Primoža Rogliča nasmejale kolesarski svet
Naslednji članekJasper Philipsen poskrbel za prvo zmago Alpecin-Deceunincka, Roglič varno v cilj