Tadej Pogačar novi kralj UAE Toura

Tadej Pogačar je brez večjih težav preživel še zadnjo etapo UAE Toura in je tudi uradno potrdil svojo prvo zmago na domači dirki svojega moštva. Današnja etapa je sicer pripadla Calebu Ewanu, ki se veseli prve zmage v sezoni.

Po sedmih dneh dirkanja v vročih in vetrovnih Združenih arabskih emiratih smo Slovenci dočakali prvo skupno zmago v letošnji sezoni. Pod njo se je podpisal Tadej Pogačar, ki si je UAE Tour izbral za enega glavnih ciljev letošnje sezone. Gre namreč za domačo dirko njegovega moštva in sponzorji pričakujejo uspeh »svojih« kolesarjev.

Že pred današnjo etapo je Pogačar opozarjal na to, da mu slavje lahko odneseta le veter in nesreča. Na 147 kilometrih proge smo videli oboje, a na srečo je bil slovenski as vedno na pravem mestu in brez večjih težav preživel do cilja.

Nekaj več smole je danes imel njegov glavni tekmec Adam Yates (Ineos Grenadiers). Štirideset kilometrov do cilja se je ob sicer mirni vožnji v skupini Britanec znašel na tleh. Po kontaktu z enem izmed kolesarjev je z obrazom močno udaril v tla in si »priskrbel« nekaj krvavitve.

Dobrih deset kilometrov so se nato kolesarji vozili povsem počasi in čakali Yatesa, ki se je zdravil ob zdravniškem avtomobilu. Ko se je naposled le vrnil v glavnino, se je tempo začel dvigovati in šprinterji so že začeli brusiti pete.

Približno deset kilometrov do cilja smo spet videli pravo dirkanje, šprinterske ekipe so začele prevzemati pobudo in hitrost je rasla iz metra v meter. V zaključku je Deceuninck-Quick Step ponovno dokazal, da imajo najmočnejši šprinterski vlak v karavani, a danes ga Sam Bennett ni uspel izkoristiti tako dobro kot v preteklih dneh.

V zadnjem kilometru si je najboljši položaj priboril Caleb Ewan (Lotto Soudal), ki je na preteklih šprinterskih etapah nekoliko razočaral. »Pocket Rocket« danes ni razočaral, sto metrov do cilja se je znašel na čelu dirke in prednosti vse do ciljne črte ni izpustil. Drugo mesto je pripadlo Samu Bennettu, tretji pa je bil Phil Bauhaus (Bahrain Victoriuos).

V šprintu je danes sodeloval tudi Luka Mezgec (BikeExchange), ki je bil dolgo časa v dobrem položaju, povsem v zaključku pa ostal zaprt. Kranjčan se tako ni uspel povsem umešati v boj za zmago, ciljno črto je prečkal kot osmi.

Prejšnji članekPogačarju pribitek desetih sekund
Naslednji članekPrvo flamsko klasiko sezone prepričljivo osvojil Davide Ballerini