Tadej Pogačar: “Ne bom se spremenil”

Tadej Pogačar je spregovoril o minuli sezoni, uspehih v njej in tistih nekoliko bolj grenkih dneh. Pod črto je z njo zadovoljen, četudi mu ni uspelo ubraniti zmage na Dirki po Franciji.

Slovenski as Tadej Pogačar je še drugo leto zapored končal kot številka ena svetovnega kolesarstva. V letu 2022 se je podpisal pod 16 zmag, kar je največ v njegovi karieri. Kljub temu pa nekateri njegovo sezono ocenjujejo za neuspešno.

Na seznamu zmag jasno manjka Dirka po Franciji, za katero je bil zopet prvi favorit, a je moral na koncu priznati premoč Jonasu Vingegaardu. Neuspeh mu seveda ne prinaša zadovoljstva, a drugega mesta kljub temu ne jemlje kot poraz.

Bila je izjemna sezona. Zares pesta sezona,” je v pogovoru za CyclingNews povedal 24-letnik, ki bo v prihodnjem letu znova skušal osvojiti rumeno majico, svojo tretjo v karieri.

Druegega mesta na Dirki po Franciji ne vidim kot poraz. Še vedno sem osvojil tri etape in majico najboljšega mladega kolesarja. Če je to poraz, potem je tako najbolje izgubljati dirk. Tour lahko izgubiš z odstopom v prvi etapi. Da sem bil zraven na vsaki etapi, ni daleč od zmage.”

Tadeja Pogačarja sta Primož Roglič in Jonas Vingegaard strla na peklenski 11. etapi. (vir: twitter)

Tadej Pogačar je usodne izgube časa doživel na 11. etapi, ko sta ga Primož Roglič in Jonas Vingegaard strla z zaporednimi napadi. Mnogi so Pogačarju tedaj očitali, da je vozil nepremišljeno in namesto omejevanja izgube želel pokriti vsak napad.

Sam se s kritikami delno strinja in priznava, da bi lahko dirkal drugače, a hkrati poudarja, da je to njegov slog, ki ga ne namerava spreminjati. Nenazadnje mu je v preteklosti, pa tudi letošnji sezoni, prinesel številne uspehe.

Morda sem storil napako, a dirkal sem afektu in počel, kar sem lahko proti dvema rivaloma iz iste ekipe.”

“Seveda takrat nisem užival in še vedno boli, a verjamem, da je bilo zelo zanimivo to gledati po televiziji.”

“Takšno dirkanje je v mojem slogu, pogosto temelji na občutku. Včasih uspe, včasih ne. A ne bom se spremenil. Vedno bom dirkal na polno,” je bil jasen Pogačar.

Pogačar vselej dirka zelo napadalno, zaradi česar je med navijači eden najbolj priljubljenih kolesarjev. (vir: twitter)

Slovenec je mnenja, da ekipa prav veliko ne rabi spremeniti v prihodnji sezoni, če se želi vrniti na vrh. Letos so namreč imeli nekaj smole z okužbami s Covidom-19, zaradi česar je bila ekipa ‘podhranjena’, hkrati pa bo v prihodnje lahko računal tudi na boljšo pomoč, saj je ekipo okrepilo nekaj kakovostnih kolesarjev.

“Mislim, da ne rabimo veliko spreminjati. Bil je en slab dan. Uporabili bomo izkušnje in poraz obrnili v svojo korist.”

Naslednje leto se bomo na Dirko po Franciji vrnili s še močnejšo mentaliteto, več želje in videli bomo, kaj se zgodi. Vsi se bomo 100-odstotno potrudili, da zmagamo. Upam le, da ne bomo znova imeli smole in enakih težav,” je še povedal.

Tadej Pogačar bo v novi sezoni lahko računal na precej bolj konkretno pomoč s strani sotekmovalcev, ne le na Dirki po Franciji, ampak preko celotne sezone. Rezultatsko breme na nekaterih enotedenskih dirkah bosta na svoje rame prevzela Juan Ayuso in prišlek Adam Yates, ki se bosta verjetno potegovala tudi za mesto v osmerici, ki bo potovala na Dirko po Franciji.

Poleg Adama Yatesa so moštvo okrepili še nekateri dobri hribolazci, kot so Tim Wellens, Felix Grossschartner, Jay Vine in seveda tudi Domen Novak.

Prejšnji članekTadej Pogačar še tretjič zapored kolesar leta v Sloveniji
Naslednji članekPredsednik UCI-ja želi dodatne tri kolesarske preizkušnje na olimpijskih igrah

1 komentar

  1. Peloton.si je sicer vrhunski vir informacij o kolesarstvu, ampak članki so pa površno napisani, polno nekih zatipkov, manjkajoče črke,…..

    Kaj res ni mogoče predhodno še enkrat prebrat besedila, preden gre v objavo ?