Tadej Pogačar na Dirki po Lombardiji brani lansko zmago

V Italiji je vse pripravljeno na zadnje dejanje letošnje sezone. Dirka po Lombardiji bo zanimiva z več razlogov, Slovence pa bo zanimalo predvsem, ali bo Tadej Pogačar uspel obraniti lansko zmago.

Peti in s tem zadnji spomenik v sezoni je na štart še zadnjič letos zbral največje zvezdnike karavane. Pričakovano svojim ekipam poveljujejo hribolazci, saj trasa ponuja skoraj 5000 višinskih metrov, kar iz boja za zmago izloči vse tekmovalce, ki niso najbolj vešči vožnje navkreber.

Trasa letos poteka v obratni smeri kot lani. Začela se bo v Bergamu, končala pa v 253 kilometrov oddaljenem Comu. Področje med obema mestoma je precej razgibano, zato kolesarji na prav veliko ravnine ne morejo računati. Noge bodo nekoliko počile le v uvodnih kilometrih in v osrednjem delu, preden dirka zavije ob jezero Como.

Pričakujemo lahko, da bodo vzponi v prvi polovici bolj ali manj le utrujali noge tekmovalcev, prave selekcije pa še ne bo. To gre pričakovati šele na zadnjih štirih kategoriziranih vzponih. Kolesarje najprej čaka vzpon na Madonna del Ghisallo (8,7 km @ 5,4 %), a je ta nemara še predaleč od cilja za resne napade.

Dobrih 35 kilometrov kasneje pa bi na vzponu San Fermo della Battaglia (2,8 km @ 6,7 %) že lahko videli samostojno akcijo, katerega izmed kolesarjev, ki ne sodijo v najožji krog favoritov. Slednji bodo namreč skoraj gotovo moči hranili za najverjetneje odločilni vzpon na Civiglio.

Znani klanec Civiglio je že večkrat odločal o zmagovalcu Dirke po Lombardiji. Gre za 4 kilometre dolg zelo enakomeren vzpon, ki ves zadnje tri kilometre stalno vztraja pri naklonu 11 %. Kdor se tam počuti dobro, si lahko privozi odločilno prednost.

Vzpenjanja po prehodu Civiglia in zahtevnemu spustu z njega sicer še ni konec. Tekmovalce pred ciljem čaka še vzpon en vzpon na San Fermo della Battaglia, kjer se lahko razbije manjša skupinica, ki bi morebiti skupaj prišla preko Civiglia. Zadnji vzpon namreč ponuja zahteven kilometer, kjer naklon preseže 10 %.

(vir: twitter)

Tadej Pogačar glavni favorit, visoko meri tudi Matej Mohorič

Slovenija bo imela na Dirki po Lombardiji dva predstavnika. Tadej Pogačar bo v dresu UAE Emirates branil lansko zmago, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) pa bo skušal pripraviti presenečenje in se podpisati po še drugi spomenik letos.

Oba na dirko prihajata v dobri formi. Pogačar je v preteklem tednu zasedel drugo mesto na Dirki po Emiliji in osvojil dirko Tre Valli Varesine, Mohorič pa je dobro formo potrdil z zmago na Dirki po Hrvaški in drugim mestom na Gran Piemonte.

Jasno je, da trasa precej bolj odgovarja Pogačarju. Mohorič že ves teden poudarja, da ne sodi med favorite, saj v vožnji navkreber ne more konkurirati najboljšim hribolazcem sveta. Vendar smo že večkrat videli, da 27-letnik nikakor ni slab v vožnji na klanec in če zdrži tempo na Civiglio, lahko na spustu znova dokaže svoje spustaške sposobnosti in si privozi nekaj sekund prednosti.

Na drugi strani Pogačar ne rabi pripravljati presenečenja. V prvi vrsti se mora držati zastavljenega načrta in s tekmeci obračunati na klancu. Vseeno pa mu ni treba vse staviti na vzpon, saj ve, da če v cilj pride z večjo skupinico hribolazcev, obstaja zelo velika verjetnost, da bo najmočnejši v zaključnem šprintu.

Ogled dirke

Dirko si bo mogoče ogledati skoraj v celoti. Prenos zadnjega spomenika sezone bo od 11. ure dalje na Eurosportu.

Prejšnji članekUCI z novimi pravili nad kronometrske zvijače moštev
Naslednji članekTadej Pogačar ostaja kralj Dirke po Lombardiji