Tadej Pogačar: »Malce sem popustil in skušal sem najti svoj ritem«

Tadej Pogačar na pobočju Mont Ventouxa prvič na letošnji Dirki po Franciji ni uspel držati ritma enega izmed tekmecev. Z napadom tik pod vrhom ga je izzval Jonas Vingegaard, a Slovenec je ostal miren, omejil izgubo in na spustu stopil ves zaostanek.

Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v prvem tednu dirkanja dokazoval, da je z naskokom najmočnejši kolesar na dirki. Na alpskih prelazih se je v dežju poigraval s tekmeci, Mont Ventoux pa ga je prvič poslal »v rdeče«.

Ob drugem vzponu na Mont Ventoux je skupaj ostalo le okoli deset kolesarjev, ki so v skupnem seštevku uvrščeni najvišje. Med njimi je bil jasno tudi Tadej Pogačar, ki je ob pomoči Rafala Majke (UAE Emirates) dobro branil rumeno majico. Pod vrhom so tempo navili kolesarji Ineos Grenadiersov, a Richard Carapaz ni imel dovolj moči, da bi izkoristil delo ekipe. Ga je pa zato izkoristil Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki je napadel dober kilometer pod vrhom.

Mladi Danec, ki ob svojem debiju na največji dirki kaže izjemne predstave, si je hitro ustvaril nekaj metrov prednosti, a njegovemu napadu je Pogačar sprva uspel slediti. Vingegaard je držal visok tempo, ki je Pogija prisilil, da izpusti Danca. Ustvaril si je nekaj deset sekund prednosti, a nato na spustu vozil manj drzno kot zasledovalci in zapravil vso prednost, ki si jo je nabral.

»Videli ste, da sem prvih nekaj sto metrov sledil, a bilo je nekoliko preveč. Malce sem popustil in močno zaostal, a skušal sem najti svoj ritem,« je v cilju priznal vodilni kolesar dirke.

»Vedel sem, da do vrha ni več daleč. Vedel sem, da moram trpeti le še nekaj minut in sem na vrhu, nato pa se hitro spustiti v dolino. Imel sem srečo, da sta bila ob meni Carapaz in Uran, saj smo na spustu lepo sodelovali. Na koncu je bil dober dan.«

»Nisem paničaril in to je bilo dobro. Če bi me zgrabila panika, bi lahko zašel v težave. Na koncu nisem izgubil veliko in ob spustu sem lahko pritisnil s preostalima fantoma.«

Napad Jonasa Vingegaarda je Pogačarja spravil v ‘rdeče’. (vir: twitter)

Večji del 11. etape je oster ritem narekovala zasedba Ineos Grenadiersov, ki pa na koncu niso prišli do želenega rezultata. Glede na skromne predstave na letošnji dirki, so skušali na etapi, ki je vodila preko mitskega Mont Ventouxa, priti do dnevnega uspeha, a razplet na cesti se ni odvijal po njihovih željah.

Ritem, ki ga je zastavila britanska zasedba, je sicer odgovarjal Tadeju Pogačarju, ki je bil vesel vožnje v zavetrju. A napad Vingegaarda ga je potisnil preko roba, na srečo šele tik pod vrhom vzpona, kjer je lahko omejil izgubo.

»Lahko rečem, da je bil dober dan. Videli smo, da je Ineos želel etapno zmago, vozili so na vso moč. Na vzponu tempo ni bil tako hud, bili smo tik pod ‘rdečo cono’,« je povedal Pogačar. »Ko je napadel Vingegaard, sem šel zelo globoko. Bilo je nekoliko preveč, a vozil sem zelo dobro in se nato spuščal izjemno hitro, tako da sem zadovoljen z današnjim dnem

Prejšnji članekRichard Carapaz izgubil pomembnega pomočnika
Naslednji članekTudi Peter Sagan zapušča Dirko po Franciji