Tadej Pogačar in Primož Roglič med 12 kandidati za Zlato kolo

Znanih je vseh 12 kolesarjev, ki so se uvrstili na seznam kandidatov za najboljšega kolesarja leta. Med njimi sta tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič, mi sta prestižno Zlato kolo dobila lani in predlani. Prvič v zgodovini pa bo podeljeno tudi Zlato kolo za dekleta.

Tadej Pogačar in Primož Roglič zopet kandidirata za najprestižnejšo posamično nagrado v kolesarstvu. Oba sta v preteklosti že osvojila Zlato kolo, Primož Roglič leta 2020, Tadej Pogačar pa leto kasneje.

V letošnji sezoni pa lahko dobita naslednika. Čeprav je predvsem Tadej Pogačar še vedno eden glavnih favoritov za osvojitev nagrade, pa bi dvoletno slovensko prevlado lahko končal Remco Evenepoel, kateremu pripisujejo največ možnosti za zmago.

V letošnji sezoni je Tadej Pogačar osvojil 16 zmag. Tri, vključno s skupno, je dosegel na UAE Touru, uspeh pa nato ponovil še na Tirreno-Adriatico. Med obema etapnima dirkama se je podpisal še pod Strade Bianche. V nadaljevanju sezone je po dveh etapnih uspehih osvojil še Dirko po Sloveniji ter nato na Dirki po Franciji osvojil tradicionalne tri etape. Sezono je zaključil z uspehi na enodnevnih dirkah. Najboljši je bil na VN Montreala, Tre Valli Varesine in Dirki po Lombardiji.

Pogačar je sezono končal z zmago na Dirki po Lombardiji. (vir: twitter)

Primož Roglič ima za seboj nekoliko skromnejšo sezono, ki so jo zaznamovali predvsem številni padci in poškodbe. Vseeno je na svoj račun zbral pet zmag, večino v začetku sezone. Najboljši je bil na sedmi etapi in v skupnem seštevku dirke Pariz-Nica in uvodnem kronometru Dirke po Baskiji. Do konca sezone je nato osvojil še Kriterij Dauphine in četrto etapo Dirke po Španiji.

Celotno dvanajsterico kandidatov za osvojitev nagrade poleg Rogliča in Pogačarja sestavljajo še Evenepoel, Jai Hindley, Fabio Jakobsen, Geraint Thomas, Wout van Aert, Dylan van Baarle, Mathieu van der Poel, Jonas Vingegaard in dirkališčni kolesar Harrie Laverysen.

Dekleta prvič z lastno nagrado

Prvič v 30-letni zgodovini podeljevanja Zlatega kolesa bodo svojega dobila tudi dekleta. Do sedaj so bila uvrščena v kategorijo skupaj z moškimi, kjer pa pravih možnosti za zmago niso imela.

Letos bodo tako prvič prejela nagrado za najboljšo žensko kolesarko. Izmed številnih kandidatk največ možnosti za zmago pripisujejo Annemiek van Vleuten in Pauline Ferrand-Prevot.

Nizozemka je kot prva kolesarka v zgodovini združila zmage na vseh treh največjih etapnih dirkah – Dirki po Italiji, Dirki po Franciji in Dirki po Španiji – ter dodala še naslov svetovne prvakinje. Na drugi strani je Francozinja postala sočasna lastnica kar štirih majic svetovne prvakinje v disciplinah gorskega kolesarstva in gravela.

Celoten nabor kandidatk dopolnjujejo Elisa Balsamo, Marta Cavalli, Audrey Cordon-Ragot, Mathilde Gros, Lotte Kopecky, Juliette Labous, Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman-Pasio, Cecilie Uttrup Ludwig, Demi Vollering, Mariane Vos in Lorena Wiebes.

Prejšnji članekSonny Colbrelli zaradi zdravstvenih težav primoran končati kariero
Naslednji članekEvenepoel ali Pogačar? Za Alejandra Valverdeja ni dvoma