Tadej Pogačar in Jan Polanc v prihodnje s Shimanovo opremo

Vse glasnejše so govorice, da bo moštvo UAE Emirates zamenjalo dobavitelja t.i. groupsetov. Po letih sodelovanja s Campagnolom bodo v prihodnje uporabljali opremo podjetja Shimano.

Leto 2023 bo očitno leto sprememb. Čeprav menjava opremljevalca opreme v svetu kolesarstva ni nič novega, smo jih v zadnjih letih videli precej malo. Kot vse kaže, pa bosta v letu 2023 menjavo storili dve izmed največjih ekip karavane.

UAE Emirates naj bi se poslovil od dolgoletnega partnerja Campagnola in začel uporabljati groupsete Shimana. Na drugi strani pa bo Jumbo-Visma prvič v svoji zgodovini zapustila Shimano in združila moči s podjetjem SRAM.

Shimano ima večinski delež v profesionalni karavani

Tadej Pogačar in Jan Polanc bosta tako v novi sezoni vrtela gonilke japonskega proizvajalca. Ta je v svetu kolesarstva eden izmed najbolj uveljavljenih opremljevalcev, kar potrjuje tudi “večinski delež” v karavani.

Kar 13 izmed 18 moštev World Toura bo v prihodnje uporabljalo opremo Shimana. Med njimi ekipe kot so Ineos Grenadiers, QuickStep-Alpha Vinyl in Bora-hansgrohe. Že vrsto let pa na Shimanovo opremo prisega tudi BikeExchange-Jayco našega Luke Mezgeca in Bahrain Victorious, kjer denar služijo številni Slovenci.

Preostalih pet ekip si bosta med seboj razdelila Campagnolo in SRAM. Prvi bo pod svoje okrilje vzel AG2R Citroen in Cofidis, na SRAM pa bodo prisegali pri Trek-Segafredu, Movistarju in po novem še Jumbo-Vismi.

Shimano z opremo zalago večji del karavane. Prav tako pa skrbi tudi za nevtralno pomoč na največjih dirkah, kot sta Dirka po Franciji in Dirka po Španiji. (vir: twitter)

Ohlapen dogovor o sodelovanju

Če gre verjeti govoricam, ki jih za zdaj nobena izmed strani ne želi uradno potrditi, potem sta UAE Emirates in Shimano sklenila ohlapen dogovor. To pomeni, da bo japonsko podjetje ekipi dobavljajo groupsete, moštvo pa bo še naprej imelo proste roke pri izbiri opremljevalca ostale opreme, predvsem obročev.

Prav tako kolesarjem ne bo potrebno nositi Shimanovih čevljev, pač pa bodo lahko ohranili osebne dogovore z opremljevalci. Tadej Pogačar bo tako lahko še naprej dirkal v čevljih znamke DMT.

Težave z zalogami že stvar preteklosti

Shimano je imel v času Covida-19 sicer kar nekaj težav z dobavo opreme, saj so zaloge hitro pošle, dobavne poti z materialom za izdelavo komponent pa so zastale. Stanje se je v letošnji sezoni izboljšalo, a še vedno ni na nivoju, ki smo ga bili vajeni pred pandemijo.

Kljub temu tuji CyclingNews poroča, da naj bi Shimano že v kratkem na naslov UAE Emirates poslal večje zaloge groupseta Shimano Dura-Ace Di2 z 12 prestavami. Mehaniki moštva bodo tedaj lahko začeli z menjavo groupsetov na vseh Colnagovih kolesih, ki jih bo moštvo uporabljalo v prihodnji sezoni.

Prejšnji članekJumbo-Visma v prihodnje nič več s Shimanom
Naslednji članekJe Geraint Thomas že odpeljal svojo zadnjo Dirko po Franciji?