Tadej Pogačar čisto pri vrhu najbolje plačanih kolesarjev

Francoski časnik L’Equipe in belgijski časnik Het Nieuwslbad sta sestavila novo lestvico najbolje plačanih kolesarjev v karavani. Na seznamu najdemo dva Slovenca – Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. Slednji je po podpisu nove pogodbe skočil tik pod vrh prestižnega seznama.

Po nekaj letih vladavine se je z vrha seznama poslovil Peter Sagan (Bora-hansgrohe), ki letno zasluži 5 milijonov evrov. Prav toliko nova pogodba prinese tudi Tadeju Pogačarju (UAE Emirates), ki je po lanskem podaljšanju pogodbe, nov dogovor z moštvom sklenil še dober mesec dni nazaj. Ta ga veže do leta 2026, kar je ena najdaljših pogodb v karavani.

Pred obema kolesarjema je Chris Froome (Israel Start-Up Nation). Britanec je po prestopu v izraelsko moštvo prejel zajetno plačo in se zavihtel na sam vrh plačne lestvice. Froome višine plače ne bo upravičeval le z rezultati, pač pa si je z leti uspehov ustvaril ime, ki v svetu kolesarstva in sponzorjev pomeni veliko.

Prvim trem najbolje plačanim kolesarjem sledi trojica Ineos Grenadiersov. Geraint Thomas, Egan Bernal in Michal Kwiatkowski letno na svoj račun prejmejo 3,5 milijona, 2,8 milijona oziroma 2,5 milijona evrov.  

Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) najdemo med številnimi preostalimi kolesarji, ki letno na račun pospravijo 2 milijona evrov. Slovenec je pogodbo podpisal leta 2019 in ga z ekipo veže vse do konca sezone 2023. Glede na uspehe, ki jih dosega, pa morda lahko pričakujemo, da mu bo moštvo ponudilo nov dogovor, ki bi ga posledično tudi dvignil bližje vrhu plačne lestvice.

Roglič ni najbolje plačan kolesar Jumbo-Visme. Ta naziv pripada Woutu van Aertu, ki je pred sezono sklenil nov dogovor z ekipo. V njej bo ostal vse do leta 2024, vsako sezono pa bo zaslužil 2,2 milijona evrov.

Lestvica najbolje plačanih kolesarjev

IME IN PRIIMEKMOŠTVOPLAČA (€)
1.Chris FroomeIsrael Start-Up Nation5,5 mio
2.Tadej PogačarUAE Emirates5,0 mio
2.Peter SaganBora-hansgrohe5,0 mio
4.Geraint ThomasIneos Grenadiers3,5 mio
5.Egan BernalIneos Grenadiers2,8 mio
6.Michal KwiatkowskiIneos Grenadiers2,5 mio
7.Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step2,3 mio
8.Wout van AertJumbo-Visma2,2 mio
8.Alejandro ValverdeMovistar2,2 mio
8.Richard CarapazJumbo-Visma2,2 mio
11.Vincenzo NibaliTrek-Segafredo2,1 mio
12.Primož RogličJumbo-Visma2,0 mio
12.Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix2,0 mio
12.Adam YatesIneos Grenadiers2,0 mio
12.Thibaut PinotGroupama-FDJ2,0 mio
12.Romain BardetDSM2,0 mio
12.Jakob FuglsangAstana-Premier Tech2,0 mio
18.Elia VivianiCofidis1,9 mio
18.Nairo QuintanaArkea-Samsic1,9 mio
20.Fernando GaviriaUAE Emirates1,8 mio
Prejšnji članekSepp Kuss še naprej ostaja Rogličev moštveni kolega
Naslednji članekJasper Stuyven izkoristil element presenečenja za največjo zmago kariere