Svetovno prvenstvo dvanajstič v Švici

Svetovno prvenstvo bosta letos med 20. in 27. septembrom gostila Aigle in Martigny, švicarski mesti v kantonu Vaud in Valais. V osmih dneh tekmovanja bo organiziranih enajst dirk, najatraktivnejši pa bosta moška cestna dirka in kronometer.

Prav vse dirke se bodo pričele v Aigleju, domačem mestu mednarodne kolesarske zveze (UCI), končale pa v 30 kilometrov oddaljenem Martignyju. Cestne dirke bodo imele še eno stično točko, vse bodo namreč kolesarje peljale preko 900 metrov visokega hriba Forclaz na obrobju Martignyja.

Nekoliko presenetljivo se bo dogajanje svetovnega prvenstva začelo z moškim kronometrom. Kolesarji se bodo na 46-kilometrsko traso podali v nedeljo, 20. septembra, na njej pa morali premagati 250 metrov višinske razlike. Dan za člansko moško dirko se bodo s štoparico spopadli mladinci, še dan kasneje pa na sceno stopajo članice ter moški do 23 let. Videli bomo tudi lani predstavljeno disciplino mešanega kronometra, kjer se v boj poda šesterica reprezentantov, trije fantje in tri dekleta.

Profil moške članske kronometrske trase. vir: twitter

Vsem kronometrom bo sledil dan počitka, nato pa na vrsto pridejo cestne dirke. Razporejene bodo v skoraj obratnem vrstnem redu kot kronometri, najprej bodo nastopili moški do 23 let ter mladinke, naslednji dan mladinci ter članice, zadnji dan tekmovanj pa je rezerviran za vrhunec tekmovanja – moško člansko dirko.

Profil cestne dirke. vir: twitter
Profil vzpona na Petite Forclaz. vir: twitter

Trasa vseh dirk poteka v večini po isti poti, bodo pa člani, za razliko od ostalih kategorij, najprej zaokrožili v Aigleu ter se nato usmerili proti Martignyju. Razdalje posameznih dirk bodo seveda različne, dolžino pa bo določalo število odpeljanih 20-kilometrskih krogov v Martignyju, ki bo kolesarje peljal preko Forclaza. Mladinke bodo odpeljale enega, mladinci in članice tri, fantje do 23 let bodo ciljno črto prepeljali petkrat, člani pa bodo zakrožili sedemkrat.

Skupno bo moška članska dirka dolga 244 kilometrov, prvih 110 bo relativno položnih z enim samim izrazitim vzponom. Nato pa bodo kolesarji vstopili v zaključni krog, ki ga bodo odpeljali sedemkrat, vsakič pa bodo morali premagati štiri kilometre dolg vzpon s povprečnim naklonom 10,2 %. Skupno bodo premagali nekaj več kot 4300 metrov nadmorske višine.

Mavričasto majico s cestne dirke bo branil Danec Mads Pedersen, ki je bil lansko leto najhitrejši v obupnih razmerah, ki jih je ponujal Yorkshire, majico svetovnega prvaka na dirki na čas pa bo skušal še tretjič zapored osvojiti Avstralec Rohan Dennis.

Naslov prvaka na cestni dirki bo branil Mads Pedersen. vir: twitter
Prejšnji članekJumbo-Visma proti Ineosu
Naslednji članekUvod v sezono Richieu Portu