Svetovna prvakinja Van Vleuten kaznovana zaradi previsokih nogavic

Kolesarski svet se čudi neverjetni zmagi Nizozemke Annemiek Van Vleuten na cestni dirki svetovnega prvenstva. Sodniki pa so se po koncu dirke raje kot zmagi, posvetili opremi 39-letnice in ugotovili, da ta ni bila povsem skladna s pravili.

Pravilo o višini nogavic vedno znova zvabi nasmeh na obraz kolesarskih navdušencev. Večino časa z njim ni problema, a velik del kolesarskega sveta se strinja, da je povsem nepotrebno in predstavlja le izgubo časa in denarja.

Podobni občutki navijače verjetno obdajajo tudi danes. Sodniki so namreč ugotovili, da je Annemiek Van Vleuten tekmovala s previsokimi nogavicami, ki so ji prinesle določeno prednost. Posledično so jo kaznovali, a le z denarno kaznijo 200 frankov.

In tu zgodba postane zanimiva. A še preden jo dodobra razdelamo, se spomnimo, kaj o višini nogavic pravi pravilnih Mednarodne kolesarske zveze.

“Nogavice in prevleke za čevlje, uporabljene na tekmovanjih, ne smejo biti višji od višine, ki jo določa polovična razdalja med središčem lateralnega maleola in središčem glave mečnice.”

V poenostavljenih terminih to pomeni, da višina nogavice ne sme presegati polovične razdalje med kolenom in gležnjem.

Višina nogavic je močno presegala dovoljeno mejo. (vir: twitter)

Annemiek Van Vleuten je to pravilo prekršila in posledično ji je bila predpisana kazen. Tudi te so določene v pravilniku. Najmilejša oblika kazni je, da sodnik tekmovalca opomni, naj zamenja nogavice oziroma jih zniža. V najbolj krutih primerih pa je tekmovalec lahko diskvalificiran ali izločen z dirke.

Nikjer v pravilniku pa se za kršitev ne omenja finančnih kazni. Mednarodna kolesarska zveza je torej v cilju sprejela nov pravilnik in Nizozemki pripisala kazen, ki ne obstaja. Na ta način je ohranila naslov svetovne prvakinje, gledalci pa so znova dobili prvovrstni prikaz nekonstantnosti vrhovnega kolesarskega organa.  

Zgodba pa se tu še ne konča. Kot da fiasko z nogavicami ni dovolj, je Van Vleuten med dirko prekršila še eno pravilo. Dirko je namreč začela v oprijetem dirkaškem dresu, ki pa se je v poslikavi nekoliko razlikoval od preostalih dresov reprezentančnih kolegic.

Sodnik je med samo dirko Van Vleuten ukazal, naj preko dirkaškega dresa obleče navaden tekmovalni dres s kratkimi rokavi, v cilju pa ji pripisal še dodatnih 500 frankov kazni.

Van Vleuten je v cilj prišla z dvema dresoma na sebi. (vir: twitter)

Bolj kot se v zgodbo poglobimo, več vprašanj se poraja.

Zakaj sodnik ni menjave dresa zahteval že pred dirko? Zakaj ni pred dirko zahteval tudi menjave nogavic? Zakaj med dirko, ko je zahteval oblačenje novega dresa, ni zahteval tudi znižanja nogavic?

Kot je poudaril novinar portala CyclingTips so odločitve sodnikov znova prinesle obilico zmede. Dodatno so tudi (znova) vrgle slabo luč na uveljavljanje ukrepov in kazni, pri katerih Mednarodna kolesarska zveza kljub zapisanim pravilom mnogokrat ravna po občutku. Takrat, ko pa gledalci od njih zahtevajo ravnanje po občutku, se sklicujejo na pravilnik.

Prejšnji članekNeverjetna Van Vleuten s poškodbo do naslova svetovne prvakinje
Naslednji članekMathieu van der Poel aretiran noč pred cestno dirko svetovnega prvenstva