Svetovna prvaka do prvih zmag v novi sezoni ciklokrosa

Tom Pidcock in Marianne Vos sta se podpisala pod prvo zmago v novi sezoni ciklokrosa. Za oba je to prva zmaga po januarski osvojitvi naslova svetovnega prvaka.

Karavana ciklokrosistov se ta konec tedna mudi v belgijskem mestecu Kortijk, kjer so se kolesarji in kolesarke podali v boj za točke serije X20 Trofee.

V zadnjih dneh se karavani pridružujejo tudi zvezdniki, ki večino časa preživijo na cestnem kolesu. Vsakič se ob njihovem prihodu na dirke ciklokrosa konkurenca precej zaostri in karte med favoriti se povsem premešajo.

Pidcock odločil dirko že v prvem krogu

Tom Pidcock, ki je tokrat nastopil tretjič v letošnji sezoni, je bil celotno dirko korak pred tekmeci in suvereno prišel do svoje prve zmage v novi sezoni. Že v prvem krogu je strl tekmece in si ustvaril devet sekund prednosti, ki jih je brez večjih težav zadržal preko vseh devet krogov.

V zadnjih krogih se je prednost Britanca sicer topila, a Lars van der Haar in Eli Iserbyt je nista uspela povsem izničiti. Na koncu sta v cilju zaostala tri sekunde in se udarila za drugo mesto. Boj je dobil Van der Haar, ki tako nadaljuje serijo uvrstitev na zmagovalni oder.

“Lepo je zmagati v mojem lepem dresu,” je v cilju povedal Pidcock.

“Bilo je težko in zelo hitro. Ustvaril sem si nekaj prednosti, ki pa je nikakor nisem mogel povečati. Lars in Eli sta me ves čas lovila. Bila je težka dirka, na kateri sem moral biti ves čas zelo osredotočen in ohranjati visok tempo.”

Vos v šesto le uspešna

‘V šesto gre rado,’ si je v cilju verjetno mislila Marianne Vos, ki na zmago v majici svetovne prvakinje čaka vse od konca oktobra. Po seriji nekaj slabših rezultatov, kjer nikakor ni uspela slediti najboljšim, je tokrat le strla tekmice in prišla do zaslužene zmage.

Na poti do zmage je Nizozemka pokazala svoje bogate izkušnje, saj je ves čas narekovanje tempa prepustila tekmicam, sama pa le skrbela, da ostane v ospredju. Ne glede na to, kaj so tekmice poskušale, se je niso mogle otresti.

V zadnji krog so skupaj prišle tri kolesarke. Denise Betsema je vodila Ceylin del Carmen Alvarado in Marianne Vos predzadnjič preko ciljne črte, a nato kmalu popustila. Ob napadu Alvarado ni mogla slediti, medtem ko Vos večjih težav z nevtraliziranjem napada ni imela.

Dvojica je tako v cilj prišla skupaj, čeprav je Alvaradu še večkrat skušala napasti. Vedela je namreč, da v šprintu resnih možnosti nima. In ni se motila. Sicer je prva začela s pospeševanjem proti ciljni črti, a proti Vos, eni najboljših šprinterk svoje generacije, ni mogla storiti ničesar in v cilju je zaostala eno sekundo.

Prejšnji članekNekdanji profesionalni kolesar obtožen nasilja in groženj
Naslednji članekPrimož Roglič: “Ne vidim razloga, da ne bi mogel več osvojiti Dirke po Franciji”