Suspendirani direktor ekipe Marc Bracke storil samomor

Belgijski mediji poročajo, da si je nekdanji direktor ženske ekipe Doltcini-Van Eyck-Proximus vzel življenje. Belgijec je lani dobil triletno prepoved delovanja v kolesarstvu, potem ko je bil s strani dveh kolesark obsojen spolnega nadlegovanja.

Pri 53. letih si je Marc Bracke odvzel življenje. To so v uradni izjavi potrdili v podjetju Doltcini Sportswear, ki je z dresi opremljala ekipo Marca Brackeja.

Z veliko žalostjo sporočamo, da smo prejeli vest o smrti Marca Brackeja. Marc je dolga leta tesno deloval z našim tekstilnim podjetjem kot nekdanji direktor ekipe Doltcini-Van Eyck.Proximus. Njegovi družini, še posebej partnerki, prijateljem in znancem želimo veliko moči ob Marcovi smrti. Naj počiva v miru.”

Marc Bracke je bil zadnja leta močno vpleten v žensko kolesarstvo. Deloval je kot direktor belgijske ekipe Doltcini-Van Eyck-Proximus, ki je bila ustanovljena leta 2016, svoja vrata pa zaprla pet let kasneje.

Marc Bracke je v ženski ekipi deloval od njene ustanovitve leta 2016 do suspenza leta 2021, ko je ekipa tudi zaprla svoja vrata. (vir: twitter)

Žal pa so imela njegova leta v ekipi tudi črno piko. Leta 2020 je bil namreč obsojen spolnega nadlegovanja s strani francoske kolesarke Marion Sicot in ameriške tekmovalke Sare Youmans. Mednarodna kolesarska zveza je tedaj Bracka spoznala za krivega in mu osem mesecev kasneje naložila triletno prepoved delovanja v kolesarstvu.

Marion Sicot je nato storila še korak dlje in primer predstavila francoskemu sodišču. To je odločilo, da se dejanja Belgijca ne morejo smatrati kot spolno nadlegovanje, zato je sodba padla.

Marc Bracke je zanikal vse obtožbe in zbiral dokaze, ki bi jih uporabil v svoji pritožbi na Mednarodnem arbitražnem sodišču za šport. Če bi pritožba uspela, bi se Bracke lahko v šport vrnil že pred junijem 2024, ko bi mu potekla prepoved.  

Prejšnji članekMario Cipollini obsojen na tri leta zapora
Naslednji članekGiro ali Tour? Remco Evenepoel se je že odločil