Sunweb presenitil z izborom ekipe za Tour in Giro

Ekipa Sunweba je s svojimi odločitvami znala presenečati že v preteklosti, a imela zanje vedno tehten argument. Letos so šli z izborom ekip za Dirko po Franciji in Dirko po Italiji še korak dlje in povzročili zmedo pri marsikaterem ljubitelju kolesarjenja.

Najbolj bode v oči odločitev, da Michael Matthews ne bo potoval na Tour in se bo raje boril za etapne zmage na Giru. Ekipa, ki potuje v Francijo izrazitega kapetana, ki bi napadal skupno zmago, nima. Vključitev Matthewsa v izbrano osmerico torej ne bi povzročala žrtvovanja ekipe za njegov uspeh.

V Francijo bo kot prvi mož na cesti potoval Søren Kragh Andersen, ki zna poseči visoko v skupni razvrstitvi, a v gorah tempa najboljših ne more držati. Poleg Danca bo na Tour odpotoval tudi Nicholas Roche, ki bo prav tako lovil čim boljšo skupno uvrstitev, a pri 35. letih tudi on ne more poseči v sam vrh.

Matthews je zelono majico osvojil leta 2017. vir Twitter

Sunweb očitno na Tour odhaja po etapne zmage, katere bi v največji meri lahko dosegal prav Michael Matthews. Glavni adut za etapne zmage bo letos torej Tiesj Benoot. Poleg omenjene trojice bodo v Franciji kolesarili še Nikias Arndt, Cees Bol, Marc Hirschi, Joris Nieuwenhuis in Jasha Sutterlin.

Na Giru veliko bolj zvezdniška zasedba

Michael Matthews letos ne bo ostal brez grand toura. Odšel bo na Giro, kjer bo vozila večina najboljših kolesarjev ekipe. Glavni mož ekipe bo Wilco Kelderman. Ta bo lovil visok položaj v skupni razvrstitvi, do katerega mu bo v prvi vrsti pomagal Sam Oomen, ki ekipo po sezoni najverjetneje zapušča. Poleg Oomena bodo v gorah Keldermanu služila še Jai Hindley, Martin Tusveld in Chris Hamilton.

Preostanek ekipe bo na voljo Michaelu Matthewsu. A pri lovu na etapne zmage mu bosta pomagala le dva kolesarja – Nico Denz in Casper Pedersen, ki, roko na srce, ne sestavljata najmočnejšega šprinterskega vlaka. In prav tu se pojavi glavno vprašanje o smiselnosti Sunwebove odločitve. Kelderman z vključitvijo Matthewsa v ekipo izgubi tri kolesarje, ki bi mu lahko pomagali v gorah, uspeh Matthewsa pa s tako šibkima pomočnikoma ni zagotovljen.

Ekipo bo na Giru vodil Wilco Kelderman. vir: twitter

Matthews bo izpustil klasike

Matthewsov nastop na Giru pomeni, da bo Avstralec primoran izpustiti tudi ardenske klasike, vključno z Dirko po Flandriji in Liege-Bastogne-Liege. Na njih bi bil zagotovo kapetan ekipe. Izbor ekipe je Matthewsa presenetil, saj je računal na nastop tako na Touru kot na klasikah.

»Videl sem svoj končni program. Recimo le, da je videti drugače od pričakovanj. Pred sezono je bilo jasno sporočilo ekipe, da se bom osredotočil na spomladanske klasike in Tour. Šest mesecev kasneje v programu ni ne Toura ne klasik. Ne vem, zakaj. A odhajam na Giro. Vozil sem ga leta 2015 in nanj imam lepe spomine. Želel sem se nekoč vrniti, a se nikoli ni skladalo z mojim programom v zadnjih letih. Tokrat se… vznemirljivo,« je povedal razočarani Avstralec, ki priznava, da je bilo težko sprejeti odločitev ekipe.

»Če sem odkrit, je bilo težko sprejeti odločitev. A na koncu sem le zaposleni v ekipi. Moram se sprijazniti. Prepričan sem, da je ekipa naredila vse, da zagotovi najboljši program za vsakega v danih pogojih. Ekipa ima jasen cilj za naslednjih nekaj let. V preteklosti so jih v večini uspeli doseči. Upam, da jih bodo tudi v prihodnje.«

Prejšnji članekVirtualnih dirk še ni konec, prihaja Dirka po Franciji
Naslednji članekTeuns pripravljen pomagati Landi