Stelvio ostaja v programu, odpadel prelaz Agnello

Organizatorji Dirke po Italiji so oznanili, da se bo karavana jutri lahko povzpela na znameniti prelaz Stelvio, saj bo vreme dovolj stabilno. Hkrati pa so iz trase 20. etape izločili 2744 metrov visok Agnello in tako močno zmanjšali zahtevnost predzadnjega dne.

Stelvio velja za enega najznamenitejših in najlepših prelazov v Italiji. Dirka po Italiji se je že večkrat povzpela nanj in nič drugače ne bo letos. Dolgo je viselo v zraku, danes pa so organizatorju uradno potrdili, da Stelvio ostaja v programu. Z njim se bodo kolesarji spopadli jutri.

Kolesarji se bodo spopadli s številnimi serpentinami. vir: twitter

Vzpon na Stelvio je dolg 24,7 kilometra, povprečni naklon znaša 7,5 odstotka, kolesarji pa se dvignejo za kar 1851 višinskih metrov. Etapa se sicer ne bo končala na vrhu prelaza, pač pa se bodo kolesarji spustili v dolino in etapo zaključili na vrhu vzpona prve kategorije, ki bo karavano pripeljal do jezera Cancano.

Jutri bomo zagotovo videli napade na rožnato majico, saj dobra ura vzpenjanja ponuja možnosti za ustvarjanje večjih razlik. Predvsem aktivni bodo morali biti kolesarji, ki so v preteklih dneh izgubili stik z Joaom Almeido. Tu gre omeniti Jaia Hindleyja (+2:58), Taa Geoghegan Harta (+2:59), Pella Bilbaa (+3:12), Vincenza Nibalija (+3:31) in Jakoba Fuglsanga (+5:09).

Agnello žrtev vremena

Hkrati z veselo novico o prečkanju prelaza Stelvio, so organizatorji postregli z žalostno novico za vse kolesarske navdušence. Iz trase predzadnje etape je izločen še en velikan – prelaz Agnello. Vremenska napoved za sobotni spektakel ni dovolj dobra, da bi kolesarji lahko zagrizli v 21-kilometrski vzpon. Na vrhu Agnella organizatorji pričakujejo sneg, ki bi cesto lahko naredil neprevozno, ali pa vsaj zelo nevarno za kolesarje.

Dvajseta etapa je bila najtežja na celotnem Giru, saj bi morali na njej kolesarji premagati preko 5000 višinskih metrov. Jasno je etapa sedaj postala veliko lažja, saj je pred karavano 1450 metrov manj vzpenjanja.

Z odpovedjo Agnella je možnosti za napad na rožnato majico v dvajseti etapi občutno manj, kar pomeni, da bodo morali nekateri kapetani moštev z napadi začeti že prej. Vse to pridodaja zanimivost vzponu na Stelvio, ki bo očitno eden ključnih v tretjem tednu dirkanja.

Prejšnji članekJumbo-Visma pripravlja novo pogodbo za Wouta van Aerta
Naslednji članekNeutrudni O’Connor le prišel do etapne zmage, med favoriti mirno