»Šprinter« Pogačar UAE Tour odprl s šestim mestom

Prva etapa UAE Toura se je pričakovana zaključila s šprintom, v katerem je bil najmočnejši Mathieu van der Poel. V šprint se je ob odsotnosti težkokategornikov vključil tudi Tadej Pogačar, ki je končal kot šesti.

Po slabih štirih urah kaotičnega dirkanja so se v zaključku etape za zmago udarili kolesarji, ki so ob močnem stranskem vetru uspeli zadržati mesto v ospredju.

V vodilni triindvajseterici kolesarjev je primanjkovalo pravih šprinterjev. Zaostali so največji favoriti, kot so Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step), Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) in Caleb Ewan (Lotto Soudal).

Podarjeno priložnost je najbolje izkoristil Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Nizozemec je imel v skupini nekaj močnejših tekmecev, med drugim je v ospredju ostal tudi Elia Viviani (Cofidis), a Italijan je še daleč od forme, ki ga je krasila v preteklosti.

Nizozemski čudežni deček je do zmage prišel brez večjih težav, ciljno črto je prečkal pred rojakom Davidom Dekkerjem (Jumbo-Visma) in Michaelom Morkovom (Deceuninck-Quick Step).

Slovenski kolesarski navdušenci smo veseli, da je v ospredju uspel ostati tudi Tadej Pogačar. Slovenec se je v zaključku nato želel vmešati v boj za etapno zmago, a so bili ostali kolesarji danes močnejši.

Pogi se je moral na koncu zadovoljiti s šestim mestom, še veliko bolj pa ga verjeto veseli dejstvo, da se je že uspel »znebiti« nekaterih konkurentov za končno zmago. Izmed favoritov zaskupno zmago sta v Pogačarjevi skupini ciljno črto prečkala le še Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) in Adam Yates (Ineos Grenadiers).

Etapo sta uspešno zaključila tudi Jan Polanc (UAE Emirates) in Luka Mezgec (BikeExchange). Oba sta ob stranskem vetru zaostala za vodilno skupino. To bo obžaloval še posebej Mezgec, ki je v Združene arabske emirate pripotoval z željo po boju za zmago na šprinterskih etapah. Priložnosti bo sicer imel še nekaj, saj so na sporedu še tri povsem ravninske etape.

Jutri kolesarje čaka edina vožnja na čas. Na 13-kilometrski povsem ravninski trasi večjih razlik med favoriti za skupno zmago ne pričakujemo. Glavni favorit za etapno zmago pa je zagotovo v zadnjem času nepremagljivi Filippo Ganna.

Prejšnji članekPrva dirka svetovne serije tudi s tremi Slovenci
Naslednji članekUbežnik Brambilla presenetil glavnino in si privozil skupno zmago