Šprint na Elizejskih poljanah letos nekoliko daljši, kot smo vajeni

Organizatorji Dirke po Franciji so naznanili, da bo ciljna ravnina 21. etape letos nekoliko daljša. Ciljna črta se bo premaknila 300 metrov naprej, kar bo omogočalo varnejši šprint.

Vrsto let smo vajeni, da je od zadnjega zavoja, ko kolesarji zavijejo na Elizejske poljane, do ciljne črte 400 metrov. Letos jih bo tristo več, torej 700 metrov. Velike razlike v razpletu ne gre pričakovati, bo pa nekoliko manj pomemben prehod preko zadnjega zavoja, zaradi česar bo šprint varnejši.

Elizejske poljane sicer veljajo za varno šprintersko prizorišče, večjih nesreč zaradi prerivanja namreč nismo videli. A glede na težave z varnostjo, ki so pereča tema zadnjih let, so organizatorji poskrbeli zanjo tudi na ta način.

Zadnji ovinek je tako močno izgubil svoj pomen. V preteklosti so se kolesarji prav tam borili za dober položaj, ki bi jim omogočal dobro izhodišče za šprint. S 700 metrov dolgo ravnino je od ovinka do šprinta še daleč in položaj na čelu glavnine ne bo tako pomemben. Pričakujemo lahko, da bodo skozi zadnji zavoj še vedno vozili šprinterski vlaki oziroma šprinterji s svojimi lead-out možmi, pravi boj pa se bo začel šele nekaj sto metrov po zavoju.

Nova ciljna črta bo postavljena tik pred točko, po kateri se Elizejske poljane začnejo rahlo dvigati. Z vidika naklona premik torej ne prinaša nikakršnih razlik, šprint bo še vedno izveden na povsem položnem terenu.

Nekaj razlike bo tudi pri postavitvi odra za zmagovalce, ki bo postavljen bližje krožišča sredi Elizejskih poljan in bo tako omogočal boljšo vidljivost večjemu delu gledalcev, ki se bodo zbrali ob cesti.

Prejšnji članekKolesarski zvezi Slovenije bo štiri leta predsedoval Pavel Marđonović
Naslednji članekAlexander Kristoff zapušča vrste UAE Emiratesov