Športni direktor Jumbo-Visme po nasvete k trenerju Manchester Uniteda

Merijn Zeeman, športni direktor Jumbo-Visme, je razkril, da je v teh dneh obiskal svojega rojaka Erika ten Haga. K nogometnemu trenerju, ki trenutno vodi Manchester United, je odšel po nasvete, kako voditi ekipo polno zvezdnikov.

Na prvi pogled se morda zdi, da nogomet in kolesarstvo nimata veliko skupnega. A tisti, ki spremljajo oba športa, vedo, da so določeni elementi podobni. Oba športa sta izjemno taktična. Pravilna taktika lahko prinese številne uspehe, medtem ko napačna lahko povsem uniči dirko ali tekmo.

Izbira taktike je naloga trenerja oziroma športnega direktorja. Erik ten Hag se je v preteklosti, ko je še vodil nizozemski Ajax, izkazal kot taktično zelo dober trener. Prav zaradi tega ga je Merijn Zeeman obiskal že pred leti, po nov paket nasvetov pa se je tokrat odpravil kar v Manchester.

Prihaja iz povsem drugega športa, a želel sem razumeti: kako si domisli taktiko? Kaj je zanj esenca njegovega športa? Pred načrtovanjem taktike, kaj je za njo? O tem sem z njim že nekajkrat govoril,” je v pogovoru za Helden Magazine povedal Zeeman.

Erik ten Hag naj bi Jumbo-Vismi pomagal že pri kovanju taktike za Dirko po Franciji. (vir: twitter)

Veliko bolj kot izbira taktike, pa je športnega direktorja Jumbo-Visme zanimala taktika vodenja številnih zvezdnikov. Jumbo-Visma je v zadnjih letih zgradila ekipo številnih zvezdnikov, ki si želijo lastnega uspeha. Primož Roglič, Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Sepp Kuss, Christophe Laporte in Tobias Foss so letos dobili še dodatno konkurenco v lovu za zmage, saj so se moštvu pridružili Wilco Kelderman, Dylan van Baarle, Attila Valter in Jan Tratnik.

Nizozemska ekipa je polna kolesarjev, ki bi bili v katerem izmed drugih moštev nesporni kapetani. Prav zaradi tega lahko tu in tam pride do slabe volje, saj je treba nekaterim posameznikom zapreti vrata na poti do željenega uspeha.

Erik ten Hag se prav v Manchester Unitedu spopada s tovrstnim problemom. V ekipi ima enega najboljših nogometašev v zgodovini Cristiana Ronalda, ki pa je že v zatonu kariere in ne dosega več nivoja, ki ga je kazal v preteklosti. Nizozemec ga je zato večkrat postavil na klop, česar Ronaldo ni sprejel najbolje in začel se je spor, ki se je sedaj do neke mere že zgladil.

Zeemana je zanimala predvsem mentaliteta, s katero Ten Hag pristopa k tovrstnim težavam. Posesti ljubljenca občinstva in enega najboljših nogometašev na klop je pogumna poteza, ki bo prinesla posledice, a zdi se, da je prava za ekipo.

Ker se je Erik ten Hag s tem ukvarjal že pri Ajaxu in se s tem ukvarja tudi sedaj v Unitedu, sem govoril z njim. Kot trener, kako se spopadeš z igralci, ki so osvojili vse in se nenadoma znajdejo na klopi? V preteklosti so morali športniki to le sprejeti. Šlo je za manj človeški pristop, mislim, da temu ni tako le sedaj,” je še povedal nizozemski strokovnjak.

Prejšnji članekNizozemska zvezda YouTuba ustanovila lastno kontinentalno ekipo
Naslednji članekLachlan Morton ima nov izziv: Rekordno hitro želi obkrožiti svet

1 komentar

 1. še druga plat medalje:: AMAZING! Cristiano Ronaldo DESTROYS Manchester, Rooney & Ten Hag in an interview! 😱
  “Manchester United has betrayed me. I’ve been made a scapegoat. I felt that some people don’t want me here at Manchester United, not only this year but last year too.
  There was no empathy for my sick daughter… I’ve been unable to attend Manchester United’s pre-season as my three-month-old daughter has been hospitalised. I felt hurt because managers doubted me when I gave them the reason for my absence.
  I have no respect for Erik ten Hag. I don’t respect him because he doesn’t respect me. If you disrespect me I’ll never respect you
  Wayne Rooney? I don’t know why he’s so mad at me Probably because he retired while I’m still at the top. Still not gonna say I look better than him… Cause it’s true.
  Ralph Rangnick? If you’re not even a coach, how do you want to be the boss of Manchester United? I had never heard of him before.
  Between the time I left and the time I came back, the club didn’t progress. Since Sir Alex left, I haven’t seen any evolution at the club. And nothing has changed. I came back because I followed my heart Sir Alex told me: “It’s impossible for you to go to Manchester City.” And I be like ok boss
  Sir Alex knows better than anyone that the club is not on the track it deserves to be. He knows it. Everybody knows it. Those who don’t see it… it’s because they don’t want to see it, they are blind. But as Picasso said, sometimes you have to destroy everything to rebuild. And if it has to start with me it’s not a concern to me.
  I think fans need to know the truth. The fans mean the world to me “That’s why I’m giving this interview, because I think now is the right time to say what I think.”
  Ronaldo’s talk will get people talking 😮 https://www.facebook.com/Aiscoreapp/photos/a.2204663993090742/3245457082344756/