Športni direktor Jumbo-Visme izključen z dirke

Športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman je izključen z Dirke po Franciji, zaradi neprimernega odnosa do enega izmed predstavnikov mednarodne kolesarske zveze (UCI). V Zeemanu je zavrelo po pregledu kolesa Primoža Rogliča po 17. etapi, saj naj bi član UCI-ja poškodoval Rogličevo gonilko.

Nizozemski športni direktor naj bi se nad komisarja spravil z verbalnim napadom in ustrahovanjem. Vse skupaj se je odvijalo med in po pregledu Rogličevega kolesa na koncu 17. etape, ki se je končala na vrhu prelaza Loze.

Pregled kolesa in iskanje morebitnega tehničnega dopinga ni nič posebnega, saj se to naključnim izbrancem počne pred in po vsaki etapi, vedno pa so pregledani zmagovalci dneva in nosilci vseh štirih majic. Kar je zmotilo Zeemana, je bila neprevidnost komisarja, ki naj bi poškodoval gonilko kolesa.

Zeeman je bil izključen skladno s členom 8.2.2. pravilnika UCI, z razlago, da je »ustrahoval, žalil in se neprimerno obnašal proti članu UCI-ja.« Nizozemec je poleg izključitve z dirke prejel tudi 2000 švicarskih frankov kazni.

Enainštiridesetletnik je spoznal svojo zmoto in se kasneje tudi javno opravičil. »Včeraj se besedno nisem pravilno obnašal do komisarja, ki je želel pregledati kolo našega vodje Primoža. Razjezil sem se, ker je komisar želel samovoljno razdreti gonilko na Primoževem kolesu. Pri tem je poškodoval kolo. Kljub incidentu bi moral ohraniti mirno kri in h komisarju pristopiti spoštljivo. Obžalujem, da tega nisem storil. Po incidentu sem se takoj opravičil komisarju, ki je sprejel moje opravičilo. Razočaran sem, a naše rumene sanje živijo naprej.«

Kljub vsej drami, ki je nastala okoli Rogličevega kolesa, je le-to prestalo pregled. Slovenčevi uspehi so posledica njegove kvalitete in ne skritih prednosti v kolesu.

Velika kazen tudi za Van Aerta

Po včerajšnji 18. etapi je bil ostro kaznovan tudi tretjeuvrščeni Wout van Aert. Belgijec je namreč na enem izmed vzponov zaostal za glavno skupino, nato pa se vanjo vrnil s pomočjo vožnje v zavetrju avtomobilov. Prav priključitev v ospredje mu je omogočila, da se je 26-letnik v zaključku lahko boril za tretje mesto in bonifikacijske sekunde, ki so še preostale.

Bonifikacijske sekunde Van Aert seveda ne pomenijo nič, a je z njihovo osvojitvijo naredil uslugo Rogliču, ki ni želel tvegati, da bi ga v zaključnem šprintu morebiti prehitel Tadej Pogačar in se mu tako približal v skupnem seštevku.

Van Aertu je bilo izrečeno 200 švicarskih frankov kazni, pribili so mu 10 sekund ter mu odvzeli po štiri točke v boju za zeleno in pikčasto majico.

Prejšnji članekPrimož in Tadej
Naslednji članekKragh Andersen zopet nadigral konkurente, Mezgec ponovno drugi