Sodišče izreklo kazen Mathieuju van der Poelu

Po drami Mathieuja van der Poela, ki smo jo spremljali v noči pred cestno dirko svetovnega prvenstva, je zgodba dobila zaključek. Nizozemec mora za svoje dejanje zoper mladima dekletoma plačati 1500 avstralskih dolarjev kazni, kar znese nekaj več kot 1000 evrov.

Svetovno prvenstvo v Avstraliji se je za Mathieuja van der Poela odvilo precej drugače od pričakovanj. Namesto v boj za mavrično majico se je vpletel v boj z mladima dekletoma, ki sta v večernih urah trkali po vratih njegove hotelske sobe.

Policija je Nizozemca aretirala in ga izpustila šele nekaj pred 4. uro zjutraj. Neprespani Van der Poel se je sicer pojavil na štartu cestne preizkušnje, a jo je po vsega nekaj kilometrih končal.

Nizozemec je preizkušnjo končal po vsega slabih 40 kilometrih. (vir: twitter)

Avstralsko sodišče je nato 27-letniku naročilo, da se mora v torek zglasiti v sodni dvorani, kjer bo obravnavana njegova kršitev. A ker je Nizozemec nameraval državo zapustiti že prej, je sodišče sprejelo pobudo Nizozemčevih odvetnikov in zaslišanje premaknilo na ponedeljek.

V kratkem sodnem postopku so Van der Poela spoznali za krivega napada na 13-letno in 14-letno deklico. Po poročanju medijev, naj bi ena izmed njiju celo utrpela poškodbo roke.

Sodišče je 27-letniku izreklo 1000 avstralskih dolarjev kazni za napad na eno deklico, in 500 avstralskih dolarjev za napad na drugo. Skupna kazen tako znaša 1500 dolarjev, kar pretvorjeno v nam poznano valuto znese okoli 1000 evrov.

Sodnik je med postopkom povedal, da bi moral Van der Poel odreagirati drugače. Poklicati bi moral hotelsko varnostno osebje in pravice ne vzeti v svoje roke. Prav tako je bil sodnik jasen, da dejstvo, da je imel Nizozemec le nekaj ur kasneje na sporedu nastop na svetovnem prvenstvu, ne prinaša nikakršnih olajševalnih okoliščin na sodišču.

Z razsodbo pa zgodba še ni končana. Čeprav Van der Poel ob 10. uri zjutraj namerava sesti na letalo, ki potuje v smeri Evrope, pa bodo njegovi odvetniki še aktivni. Vložili bodo namreč pritožbo na razsodbo in s tem skušali oprati ime Nizozemca.

Prejšnji članekJan Tratnik: “Precej sem razočaran”
Naslednji članekChris Froome jo je po nesreči na treningu odnesel z lažjimi poškodbami