Sobotna etapa bo razkrila, kdo je imel prav

Včerajšnji zaključek etape je razdelil kolesarsko javnost. Nekateri podpirajo potezo Jumbo-Visme, da je predala majico vodilnega, drugi so glede odločitve skeptični, saj mora Primož Roglič sedaj loviti zaostanek, namesto da ga brani.

V kolesarstvu je meja med junakom in bedakom zelo tanka. Na katero stran bo včerajšnja poteza potisnila Jumbo-Vismo bomo izvedeli v soboto. Po včerajšnji etapi so v nizozemskem taboru priznali, da bi si še vedno raje lastili rumeno majico, a da tudi trenutni položaj z nadzorovanim zaostankom ni problematičen.

»Seveda bi raje imeli majico vodilnega, a ne moremo nadzirati vsega in za nas je takšna situacija pred sobotno odločilno etapo prav tako dobra,« je po včerajšnji etapi povedal športni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann.

»McNulty je napadel že na vzponu in Jonas ga je privedel nazaj, nato pa je napadel še enkrat in Primož se je odločil, da ga spusti. Pogovarjali smo se o možnostih, ki se lahko zgodijo. A na dirki sta dva kolesarja, ki sta veliko močnejša v vožnji navkreber in to sta Primož in Tadej Pogačar

»Bomo videli. Morda se bo v soboto zvečer izkazalo, da smo se odločili narobe in bi morali loviti napad in Primoža poslati v lov za majico vodilnega. A dirka še zdaleč ni končana in trenutno lahko udobno živimo v nastali situaciji.«

»Zadnje tri etape so bile zelo težke za nadzirati in fantje so opravili dobro delo pri nadzoru uvodnega bega. Televizija tega ni pokazala, a 110 kilometrov so vsi želeli biti v begu in to nam je vzelo veliko energije,« je še dodal.

Jonas Vingegaard bo igral eno glavnih vlog ob napadih Jumbo-Visme. (vir: twitter)

Roglič ostaja miren

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je ob včerajšnjih napadih Brandona McNultyja (UAE Emirates), ki se je kasneje oblekel v rumeno, ostal zadržan in lovljenje prepustil Jonasu Vingegaardu (Jumbo-Visma). Slednji je v ubežni skupini hranil moči in se v cilju nameraval umešati v boj za etapno zmago, a mu na koncu to ni uspelo.

»Če potegnemo črto pod etapo, smo bili na koncu malce na napačni strani. To je bil nov zahteven dan s še enim strmim vzponom. Od samega začetka je šlo na polno, kolesarili smo na vso moč. Vseh ne moreš nadzirati, nekaj kolesarjev je pobegnilo. Upali smo, da bomo dobili etapo, saj je bil Jonas v zelo dobrem položaju, a se nam ni izšlo,« je po prihodu v cilj za RTV Slovenija povedal Roglič.

Primož Roglič je predal rumeno majico, ki jo bo skušal ponovno pridobiti v naslednjih dveh etapah. (vir: twitter)

Skupina ubežnikov si je včeraj privozila 49 sekund prednosti in ob dodatnih štirih bonifikacijah je McNulty skočil na prvo mesto s 23 sekundami prednosti pred Rogličem.

“Za nas je zaključek etape pomenil kar veliko taktično tveganje. Imeli smo priložnost za zmago z Jonasom, a smo se dolgo borili za dober položaj v etapi. Na vzponu na Erlaitz je Jonas opravil odlično, nato pa v manjši skupini do cilja ni porabil veliko moči, a se mu v sprintu ni izšlo. Ni nikakršne drame, ker smo izgubili majico vodilnega. Vse bomo storili, da jo v zadnjih dveh dneh dobimo nazaj,” je svoje videnje dogajanja predstavil še drugi športni direktor moštva Frans Maassen.

Roglič ima za ponoven prevzem majice vodilnega na voljo še dve etapi, a današnja ponuja malo možnosti za spremembe v skupnem seštevku. Veliko več odločitev bo padlo v soboto, ko je na sporedu kraljevska etapa.

Roglič kljub omejenim možnostim za napad ne paničari in poudarja, da je priložnosti še dovolj. “V Baskiji se vsak dan dirka na skupno razvrstitev. Nič drugače ne bo jutri in v soboto. Še vedno je dovolj priložnosti na tej dirki,« je bil odločen 31-letnik.

Pogačar je zadovoljen kljub vlogi »druge violine«

Le redko se zgodi, da Tadej Pogačar (UAE Emirates) ni glavni mož v ekipi. Na Dirki po Baskiji se trenutno dogaja prav to, saj je v majici vodilnega njegov klubski kolega McNulty, kateremu bo (vsaj začasno) podrejen preostanek ekipe.

Brandon McNulty je izkoristil taktiziranje Jumbo-Visme in oblekel rumeno majico. (vir: twitter)

Pogačar verjame, da McNulty lahko osvoji skupno zmago, zato se je pripravljen sprijazniti z vlogo njegovega pomočnika, če bo to potrebno. Že včeraj je dokazal, da je timski igralec, ko je zadrževal zasledovalce in tako omogočil, da je prednost ubežnikov naraščala.

»V 95 odstotkih je bilo vse tako, kot smo si zamislili. Imeli smo McNultyja, ki je na zadnjem vzponu pokril napad Mikela Lande. To je bila zanj lepa priložnost, v drugem delu vzpona pred spustom pa se je odpeljal v manjši skupini z dobrimi kolesarji. Sam nisem gledal Primoža, ampak sem se osredotočil na to, da bo Brandon prišel v cilj s čim večjo razliko, kar mu je uspelo. Ima rumeno majico vodilnega. Zelo sem zadovoljen. Iz našega vidika je bila taktika odlična. Dirka je v naših rokah, Brandon je v dobri formi in lahko osvoji to dirko,” je povedal aktualni zmagovalec Dirke po Franciji.

Sobota bo peklenska

Že zdaj je jasno, da bomo v soboto videli dirkanje »na nož«. Ne glede na to, kaj se zgodi na današnji razgibani etapi, bo nekdo v soboto moral napadati. Zaenkrat se zdi, da bo to Roglič, a to se lahko spremeni tudi tekom etape.

Če bo v soboto Jumbo-Visma navila tempo in uspela iz skupine izločiti McNultyja, potem bodo imeli zopet dirko pod nadzorom in bo napadanje padlo na pleča Pogačarja, ki mora nadoknaditi 20 sekund zaostanka.

UAE Emirates morajo skovati premišljeno taktiko, pri kateri se morajo odločiti za vodilnega kolesarja. Glavno vprašanje v ekipi bo, kdo bo pokrival napade Jumbo-Visme. Glede na položaj na lestvici, bi jih moral Pogačar in tako pomagati McNultyju, a ob morebitnih težavah Američana bi Pogačar na ta način porabljal prepotrebno energijo.

Resnica je, da bo o taktiki in naposled o zmagovalcu odločalo trenutno stanje na cesti. Jumbo-Visma bo imela le en način vožnje in to je napadalen, medtem ko se UAE Emirates lahko odločajo med branjenjem in napadanjem.

Prejšnji članekIon Izagirre slavil v igri centimetrov, McNulty slekel Rogliča
Naslednji članekDeceuninck-Quick Step izkoristil zatišje pred jutrišnjo nevihto