Slovensko prevlado z zmago potrdil Tadej Pogačar

Le dobro uro po uspehu Primoža Rogliča v Franciji, je na Tirreno-Adriatico slavil še Tadej Pogačar. Slovenski mladenič je na zaključnem vzponu ugnal vso konkurenco in si tako priboril majico vodilnega.

Kraljevska etapa italijanske dirke je bila skladno s pričakovanji odločena na zaključnem vzponu. 14,7 kilometra dolg klanec do Prato di Tivoja je glavnina začela skupaj, a Ineos Grenadiers so jo z narekovanjem tempa kmalu zredčili na skupinico favoritov.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je že zgodaj ostal sam. Dobrih deset kilometrov do cilja je načrt Inoes Grenadiersov uspel in slovenski as je ostal še brez zadnjega pomočnika. Napadi so si nato sledili eden za drugim, najprej je skočil Egan Bernal (Ineos Grenadiers), a je njegov poskus nemudoma pokril Pogačar.

Šest kilometrov do cilja je svoj napad sprožil Pogačar, ki je kilometer kasneje ujel še zadnjega ubežnika in se preselil na čelo dirke. Pogi si je nabral že skoraj pol minute prednosti, ko so se v ozadju začeli tudi boji med ostalimi kolesarji. V lov za Gorenjskim volkom se je pognal Simon Yates (BikeExchange), ki je zaostanek manjšal zelo hitro, a mu je naposled zmanjkalo trase, da bi se lahko preselil povsem do Slovenca.

Pogačar je ciljno črto prečkal s prednostjo šestih sekund pred Britancem, za tretje mesto pa sta se v šprintu pomerila Sergio Higuita (EF Education-Nippo) in Mikel Landa (Vahrain Victorious). Uspešnejši je bil prvi, ki je po zaslugi bonifikacijskih sekund tudi v skupnem seštevku skočil pred Lando.

»Danes je bila zelo težka etapa. Ekipa je opravila dobro delo, da je zmanjšala prednost ubežnikov in mi omogočila, da sem se izkazal na vzponu. Zelo sem zadovoljen z zmago,« je po etapi povedal Pogačar.

Z današnjo zmago je Pogačar prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Do danes vodilni Wout van Aert (Jumbo-Visma) je v cilj prišel na 9. mestu z zaostankom 45 sekund. Belgijec je v generalni razvrstitvi zdrsnil na drugo mesto, prednost Pogačarja znaša 35 sekund.

»Sedaj sem v vodstvu, a jutri je na vrsti že nova težka etapa in z zaključnim posamičnim kronometrom se lahko zgodi še marsikaj.«

Preostali trije Slovenci na italijanski dirki so v cilj prišli z velikim zaostankom. Jan Polanc (UAE Emirates) je ciljno črto prečkal na 73. mestu, Luka Mezgec (BikeExchange) je bil 146., mesto nižje pa je končal Jan Tratnik (Bahrain Victorious).

Prejšnji članekRoglič tik pred ciljno črto osvojil 50. zmago v karieri
Naslednji članekTadej Pogačar podrl Froomov rekord na vzponu Prato di Tivo