Slovensko čast na UAE Tour bosta branila Govekar in Mezgec

Na arabskem polotoku se začenja UAE Tour, s katerim imamo Slovenci dobre izkušnje. A tokrat prvič od ustanovitve dirke v boj ne pošiljamo kandidata za končno zmago, upali pa bomo, da se lahko Matevž Govekar in Luka Mezgec podpišeta pod etapne uspehe.

UAE Tour je tradicionalno precej slovenska dirka. Prvo izvedbo je osvojil Primož Roglič, zadnje dvakrat pa je slavil Tadej Pogačar. Le enkrat na najvišji stopnički ni stal Slovenec, ko je bil leta 2020 najboljši Adam Yates, a tudi takrat je Pogačar bil pri vrhu, zasedel je drugo mesto.

Letos se je Pogačar odpovedal domači dirki ekipe. Moštvo je v zadnjih letih dobilo dovolj kakovostnih kolesarjev, da je Slovenec lahko vsaj nekoliko razbremenjen rezultatskega bremena. Vseh pomembnih zmag za ekipo ne rabi osvajati sam, zato je tokrat delo prepustil Adamu Yatesu.

Slovenci računamo na Govekarja in Mezgeca

Še peto leto zapored pa Slovenci na dirko pošiljamo svoje predstavnike. Tokrat bosta slovenske barve branila Matevž Govekar, za katerega bo to prva dirka v letošnji sezoni, in Luka Mezgec, ki se je letos nekajkrat že dokazal.

Govekar bo v dresu Bahrain Victoriousa v prvi vrsti odigral vlogo lead-out moža Phila Bauhausa, ki bo glavni šprinter ekipe. Nemec se je letos že dokazal na Tour Down Under, novih zmag pa si želi na tudi precej bolj ravninskem UAE Touru.

Podobna vloga čaka tudi izkušenejšega Luko Mezgeca. Svoje adute bo podaril Dylanu Groenewegenu, s katerim sta letos že dokazala, da lahko odlično sodelujeta. Še enkrat več bosta združila moči in skušala priti do vsaj ene etapne zmage.

Sedem dni, dva gorska cilja

UAE Tour vse od svoje ustanovitve velja za eno najbolj monotonih dirk svetovne serije. Ravninska pokrajina ne ponuja veliko razburljivih trenutkov, saj se večina etap konča s skupinskim šprintom.

Tudi letos bo tako. Na štirih izmed sedmih etap bi bilo vse drugo kot šprint glavnine veliko presenečenje. A tudi ljubitelji vzpenjanja bodo prišli na svoj račun, saj se bosta dve etapi končali z gorskim ciljem.

V tretji etapi se bodo kolesarji v zaključku povzpeli na znameniti Jebel Jais, ki bo z 19 kilometri in povprečnim naklonom 5,8 % najtežji vzpon na dirki. Tam bo že veliko odločeno, a priložnost za pridobivanje časa bo ponudila tudi zadnja etapa.

Lani je Pogačar slavil na Jebel Jaisu. Letos bo to poskušal storiti njegov novi klubski kolega Adam Yates. (vir: twitter)

Na njej bodo kolesarji premagali precej krajši, a nekoliko bolj strm Jebel Hafeet. Vzpon, ki je vselej vključen v dirko, se ponaša z 10,7 kilometra dolžine in povprečnim naklonom 6,8 %.

Za vse kolesarje, ki računajo na visoko mesto v skupnem seštevku, bo pomembna tudi druga etapa, v kateri bomo spremljali posamičen kronometer v dolžini 17,3 kilometra.

Šprinterska smetana, a brez hribolazcev

UAE Tour zaradi svoje specifične trase na štart običajno zvabi zveneča šprinterska imena, medtem ko je hribolazcev le za okras.

Tudi letos ni nič drugače, saj so na Arabski polotok pripotovali vsi najboljši šprinterji, v boj za skupno zmago pa se bo vmešala le peščica kolesarjev.

Šprinterske boje bodo popestrili kolesarji, kot so Sam Bennett, Arnaud Demare, Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Phil Bauhaus in Caleb Ewan. Tu je tudi Mark Cavendish, ki bo v dresu Astane Qazaqstan iskal prave šprinterske občutke pred nadaljevanjem sezone.

V boj za končno zmago pa se podajajo Remco Evenepoel, Adam Yates, Pello Bilbao, Sepp Kuss in Jakob Fuglsang.

Prejšnji članekVIDEO: Tom Pidcock z neverjetnim reševanjem dokazal sposobnosti nadziranja kolesa
Naslednji članekTudi fotofiniš ne da jasne slike o zmagovalcu 1. etape UAE Toura