Slovenski praznik v Goriških brdih dobil Victor Campenaerts

Belgijec Victor Campanaerts je zmagovalec 15. etape Dirke po Italiji, ki je zavila tudi na slovenska tla. Kolesarji so naredili tri kroge po Brdih, kjer so se ob cesti zbrali številni navijači.

Slovenski kolesarski navdušenci so danes imeli svoj praznik. Italijanski Giro je po 17 letih ponovno zavil k nam in ob ceste zvabil številno množico. Osrednji prostor slovenskega dela etape je bil vzpon na Gornje Cerovo, ki so ga kolesarji premagali trikrat.

V začetku etape so se kolesarji zapletli v hud padec, v katerem je bil udeležen tudi Jan Tratnik. (Bahrain-Victorious) Dirka je bila začasno nevtralizirana, zaradi česar je karavana nekoliko kasneje prišla na slovensko stran.  

»Smola, udeležen sem bil v hudem padcu, koleno je malce otečeno. Od začetka ni bilo videti dobro, moral sem tudi do zdravnika. Ko je bil kaos in smo začeli še enkrat, pa ni bilo prave moči za pobeg,« je po etapi za Val 202 povedal edini Slovenec na dirki.

Karavana je nekaj minut čez tretjo popoldne zavila v Slovenijo in tam ostala kar nekaj časa. Skupina ubežnikov je prva zagrizla v strmino Cerovega, dobrih deset minut kasneje pa se je skozi množico navijačev prebila tudi glavnina. V njej je bil tudi Jan Tratnik, ki je ob vzpenjanju pozdravljal vzklikajoče privržence.

NAvijači so ob progi pričarali izjemno vzdušje. (vir: twitter)

Po odpeljanih dveh krogih po Brdih se je nebo zaprlo in karavano je začel močiti hud naliv. Še zadnjič so se podali na tokrat premočeno Cerovo, nato pa so se obrnili proti Novi Gorici in se vrnili v Italijo proti Gorici, kjer je bil danes cilj.

Ubežna skupinica se je že pred zadnjim vzponom raztrgala in v ospredju je ostala le še trojica. Victor Campenaerts (Qhubeka-Assos) in Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) sta se nato znebila še Alberta Torresa (Movistar) in sama obračunala za zmago.

V šprintu dvojice je več moči premogel Campenaerts, ki je prišel do svoje prve zmage na Grand Touru, svojemu moštvu pa je prinesel že tretjo zmago na letošnjem Giru.

»Bilo je fantastično. Z ekipo smo se zjutraj pogovarjali, kako dobro nam gre in kako bi lahko dirko naredili še boljšo. To je bila praktično zadnja priložnost za dober izid na tem Giru,« je povedal Belgijec. »Že od samega začetka je bila etapa zelo napeta. Upam, da je z vsemi udeleženci padca vse v redu

»Naša ekipa je bila na robu preživetja, sedaj pa imamo tri etapne zmage. Upam, da so vodilni dobili motivacijo, da najdejo dobrega sponzorja, s katerim bi lahko nadaljevali našo zgodbo,« je stanje opisal Campenaerts. Qhubeki-Assos je pred sezono namreč grozil finančni propad, saj pretekli sponzor NTT ni več mogel podpirati moštva. Naposled so našli željena sredstva, a so posledično ekipa, ki ima enega najmanjših proračunov v World Touru.

Glavnina je imela danes miren dan, če odštejemo uvodni padec. V cilj so prišli skupaj, tako, da je rožnata majica še naprej trdno na ramenih Egana Bernala (Ineos Grenadiers). Že jutri pa karavano čaka nova preizkušnja, pred njimi je kraljevska etapa s kar 5700 višinskimi metri.

Prejšnji članekKdo je 25-letni Italijan, ki se je postavil ob bok najboljšim?
Naslednji članekDanašnja kraljevska etapa izgubila 60 kilometrov in dva prelaza