Slovenski dvojec zopet pokazal premoč, Pogačar skočil na drugo mesto

Nov nepozaben dan za slovensko kolesarstvo. Nekaj smo jih letos že videli, a vsak naslednji je vreden še več, saj je Pariz vse bliže. Na ciljnem vzponu je prvi napadel Tadej Pogačar, sledil mu je Primož Roglič in Slovenca sta se skupaj odpeljala do cilja. V ozadju je ostal Egan Bernal, ki danes ni uspel upravičiti svojih napovedi in se je moral posloviti od bele majice. Etapna zmaga je sicer pripadla Danielu Martinezu, ki je dan preživel v begu.

 Mnogi so pred vstopom v drugi teden napovedovali, da se forma Egana Bernala dviguje, medtem ko Rogličeva pada. Rogliča niso več videli kot favorita, a po današnji etapi so najverjetneje spremenili mnenje. Roglič je izgledal močen, nepremagljiv, pravzaprav edini, ki ga je lahko ogrozil, je bil Tadej Pogačar.

Današnja etapa je sicer pripadla ubežnikom, mnogi hribolazci so se podali v lov na etapno zmago. Več kot deset minut je znašala najvišja prednost, ki je potrjevala, da glavnina o etapnem slavju ne razmišlja. Napadi so se začeli že na predzadnjim vzponu, prvi je napadel Max Schachmann, za njim pa sta se podala Daniel Martinez in Lennard Kamna.

Kolesar Bore-hansgrohe Kamna v lovu na vodilnega Schachmanna ni sodeloval, saj pripadata istemu moštvu, zato je moral celotno delo opravljati Martinez. Uspešno se je preselil na čelo dirke in v zaključku sta med seboj obračunala s Kamno. Oba sta večkrat napadla, a na koncu je bil močnejši Kolumbijec in se veselil prve etapne zmage na Touru.

Veliko bolj zanimivo za nas pa je bilo dogajanje v ozadju. Tadej Pogačar je zredčeno skupino favoritov napadel prvi, na kolo se mu je prilepil Roglič in slovenski dvojec se je odpeljal konkurentom. Egan Bernal je kmalu zaostal, resen lov na naše dva kolesarja so izvajali le Miguel Angel Lopez, Richie Porte in Mikel Landa.

Slovenca sta v klanec lepo sodelovala, vsak je v ospredju preživel nekaj metrov, nato pa nekaj časa počival v zavetrju. Razdalja pred zasledovalci se je večala in vedela sta, da ne smeta popustiti. Zadnje metre je vlekel Roglič, ki je bil nekoliko močnejši.

V cilj sta prišla 13 sekund pred zasledovalno trojico in še dodatnih 25 pred Bernalom. Roglič je tako prednost v skupnem seštevku še povečal, a njegov največji zasledovalec ni več Bernal, pač pa kar sonarodnjak Tadej Pogačar. Enaindvajsetletnik je danes skočil na drugo mesto v skupnem seštevku in na prvo med mladimi kolesarji. Sploh prvič v zgodovini Slovenija slavi dvojno vodstvo na Dirki po Franciji.

Današnja etapa je potrdila, da Roglič lahko rumeno majico pripelje vse do Pariza, saj je v gorah z naskokom najmočnejši. Dodatno pa so se slovenski apetiti danes dvignili tudi na račun Pogačarja. Prav mogoče je namreč, da bo »Gorenjski volk« Rogliču v Parizu delal družbo na zmagovalnem odru. A ne prehitevajmo, do tam je še nekaj kilometrov.

Prejšnji članekDrugi pozitiven test ekipe ne bo izločil z dirke
Naslednji članekRomain Bardet zaradi poškodbe ne bo začel današnje etape