Slovenski aduti v boj za odmevno uvrstitev na kronometru evropskega prvenstva

V okolici Münchena se bo danes odvilo drugo dejanje evropskega prvenstva v kolesarstvu. Tako dekleta kot fantje se bodo borili za naslov najboljšega v vožnji na čas.

Prva se bodo na pot podala dekleta. Njihova preizkušnja se začne ob 14.00, kot zadnja pa bo 42 minut kasneje na pot odšla Ellen van Dijk. Nizozemka kot svetovna prvakinja v vožnji na čas velja za eno glavnih favoritinj, čeprav je lani na evropskem prvenstvu morala priznati premoč Marlen Reusser. Švicarska adutinja bo na štartu tudi letos in bo v sicer precej okrnjeni konkurenci skušala podaljšati svoj staž najboljše na stari celini.

Slovenski selektor Gorazd Penko je edino mesto na dirki namenil Eugenii Bujak. Članica ekipe UAE ADQ je slovenske barve na evropskem prvenstvu branila že zadnji dve leti. Slovenska državna podprvakinja v vožnji na čas se bo na progo podala ob 14:19:30.

Jan Tratnik po mesto v najboljši peterici

Skoraj tri ure po koncu ženske preizkušnje se bo začela še moška dirka. Na njej bomo imeli Slovenci dva predstavnika – Matica Žumerja in Jana Tratnika.

Prvi izmed naših dveh kolesarjev se bo na pot podal Matic Žumer, ki se je letos dokazal s petim mestom na državnem prvenstvu. Član MebloJogija se bo na pot podal ob 17.36 kot član prve baterije tekmovalcev.

(vir: KZS)

Dobre pol ure kasneje, natančneje ob 18.09 pa se bo na pot podal še glavni slovenski adut Jan Tratnik. Slovenski državni prvak bo nastopil v elitni druščini najboljših kronometristov, ki bodo po štartni klančini zapeljali kmalu po njegovem začetku preizkušnje.

Tratnik na evropskem prvenstvu računa na visoko uvrstitev. Zagotovo sodi med najboljšo deseterico kronometristov, ki so prišli v München, a njegov cilj je še višje. Najboljša peterica je povsem dosegljiva, z nekaj sreče pa bi se lahko zavihtel celo na oder za zmagovalce.

Ponovitev lanskega boja za zmago

V moški konkurenci se pričakuje vnovični boj za zmago med Filippom Ganno in Stefanom Küng. Lani je bil uspešnejši slednji, ki je na ravninski etapi za osem sekund ugnal Italijana.

Letos je na sporedu nekoliko bolj razgibana trasa, kar bi znova lahko tehtnico nagnilo v prid Švicarja, a prej omenjeni dvojec še zdaleč ni edini, ki si želi zlate medalje.

Švicarji lahko računajo še na Stefana Bisseggerja, ki se je v zadnjih letih razvil v enega najboljših kronometristov sveta. Žal pa se mu na velikih tekmah vselej nekaj zatakne in ne pride do rezultata, ki bi ga pričakovali od njega. Morda se mu letos le izide idealna vožnja.

Tu so nato še Max Walscheid, Maciej Bodnar, Jos van Embden in Mikkel Bjerg. Vsak izmed njih lahko na svoj dan postane tudi evropski prvak, a so vsaj na papirju stopničko nižje od prej omenjenih favoritov.

Razgibana 24-kilometrska trasa

Kolesarji in kolesarke se bodo borili na identični trasi.

Profil trase. (vir: twitter)

Vse tekmovalce čaka 24-kilometrov dolg krog po okolici Münchena. V prvem delu je trasa nekoliko bolj razgibana, prav prvi kilometer je najtežji, ko morajo kolesarji premagati dobrih 50 višinskih metrov.

Sledi nekaj razgibanega terena, preden se z daljšim spustom spustijo v dolino in nato preko lažjega klanca zavijejo v drugi del trase, ki je precej bolj položen. Šele v zadnjih treh kilometrih se trasa zopet nekoliko razgiba in konča po krajšem spustu proti ciljni črti.

Prejšnji članekEgan Bernal je nazaj!
Naslednji članekLuka Mezgec podaljšal pogodbo z BikeExchange-Jaycom