Slovenska reprezentanca na svetovno prvenstvo številčno oslabljena

Selektor slovenske reprezentance Uroš Murn je razkril imena kolesarjev, ki potujejo na svetovno prvenstvo v Wollongong. Glavni adut bo Tadej Pogačar, ki pa ne bo mogel računati na pomoč številčno popolne zasedbe.

Slovenija trenutno na svetovni lestvici zaseda tretje mesto. Kot eni najboljših ekip sveta ji na svetovnem prvenstvu pripada popolna kvota osmih kolesarjev. A te ne bomo izkoristili, v Avstralijo namreč potuje le šest kolesarjev.

Tadej Pogačar je že dolgo časa potrjen kot kapetan reprezentance in kolesar, na katerega se bo stavilo največ. A ob sebi bo imel precej šibkejšo zasedbo, kot bi jo lahko imela Slovenija. Pomoč mu bodo nudili le Jan Tratnik, Domen Novak, Jan Polanc, Jaka Primožič in David Per.  

Manjkajo štirje člani World Tour ekip

Slovenija tako ne bo izkoristila polne kvote in bo računala le na šest kolesarjev. A tudi šesterica ni sestavljena iz najboljših kolesarjev na slovenskih tleh. Očitne so odsotnosti štirih članov ekip World Toura, ki bi jih v normalnih okoliščinah pričakovali v zasedbi.

Primož Roglič po padcu na Dirki po Španiji nikakor ni nared za dirkanja, a na svetovno prvenstvo verjetno ne bi odpotoval tudi, če bi dirko dokončal.

S poškodbo se bori tudi Luka Mezgec. Staknil jo jena Bretanski klasiki in po številnih izpuščenih treningih še ni v stanju, ki bi mu omogočalo dirkanje.

Manjkal bo tudi Matej Mohorič, ki smo ga ob razkritju trase uvrščali celo v širši krog favoritov. A član Bahrain Victoriousa se je v zadnjih mesecih boril z boleznijo, ki se vleče že vse od Dirke po Franciji. Njegova forma je posledično daleč od željene, zaradi česar se je odpovedal nastopu na svetovnem prvenstvu.

Manjkal pa bo tudi Matevž Govekar. V letošnji sezoni dokazuje, da z velikimi koraki stopa proti statusu enega boljših slovenskih kolesarjev, a tokrat še ne bo deležen nastopa v članski reprezentanci. Govekar je bil namreč vpoklican v reprezentanco do 23 let, kjer bo prvi mož naše zasedbe.

(vir: KZS)

Vse stavimo na Pogačarja

 Tadej Pogačar bo nesporna številka ena naše reprezentance. Njemu bo podrejeno celotno delovanje ekipe, a Uroš Murn ima za vsak slučaj pripravljen tudi rezervni načrt. V njem bi vodenje ekipe lahko prevzel Jan Tratnik, ki je že večkrat dokazal, da se odlično znajde tudi na zahtevnih hribovitih terenih.

Od letošnjega svetovnega prvenstva pričakujemo veliko, sploh po nedeljski zmagi Pogačarja v Montrealu,” je povedal slovenski selektor.

 “Pogačar je seveda naš načrt A, a imamo pripravljen tudi načrt B, kjer bi glavno vlogo na cesti dirki, na katero pričakujemo največ, prevzel Tratnik, ki je v tem trenutku zelo dobro pripravljen.”

Jan Tratnik je zadnji del sezone začel zelo dobro. Konec avgusta je na Bretanski klasiki zasedel 14. mesto, potem ko je dobršen del dirke preživel v begu. Dobro formo pa je potrdil tudi v Kanadi, kjer je na petkovi VN Quebeca zasedel 16. mesto, na nedeljski VN Montreala, ki jo je dobil Pogačar, pa znova navdušil v vlogi pomočnika, kjer je opravil ogromno dela.

Kronometrska preizkušnja le Pogačarju

Slovenija ponujene kvote ne bo izpolnila niti na vožnji na čas. Tja bi lahko poslala dva kolesarja, a se je Murn odločil, da v boj pošlje le Pogačarja.

Razlog za to je, da je je selektor dolgo časa računal, da bi drugo mesto zasedel Primož Roglič. Ker ga v Avstraliji ne bo, bi bil logična zamenjava zanj Jan Tratnik, a Idrijčan v zadnjem času ni treniral vožnje na čas in na dirki ne bi bil konkurenčen.

Med dekleti bo edino kronometrsko mesto, ki ga ima naša reprezentanca na voljo, zapolnila Eugenia Bujak.

Dekleta brez izrazite vodje

Svoj nabor reprezentantk je predstavil tudi Gorazd Penko. V Avstralijo pošilja štiri kolesarke, med katerimi pa po dolgem času ni nobene, ki bi zasedala mesto v udarni stoterici. To je pripisal predvsem njihovi vlogi v ekipah, saj praktično vse v zadnjih sezonah opravljajo vlogo pomočnic.

Slovenske barve bodo branile Eugenia Bujak, Urška Pinter, Špela Kern in Urška Žigart. Izrazite vodje ne bo, o tem bo odločala dnevna forma. Vseeno se zdi, da lahko največ pričakujemo od Bujak in Žigart, ki bosta verjetno tudi najbolje podprti.

Prejšnji članekPogačar osvojil VN Montreala in ohranil mesto na vrhu svetovne lestvice
Naslednji članekRoglič razkril posledice, ki mu jih je pustil padec na Dirki po Španiji