Slovenijo od gostitve etape prihodnjega Gira loči le še formalnost

Že nekaj časa se šušlja, da bo Slovenija gostila eno izmed etap prihajajoče Dirke po Italiji. Pred dnevi sta župana Gorice in Nove Gorice potrdila, da je dogovor že v sklepni fazi in da je potrebno le še določiti traso.

Dirka po Italiji je v preteklosti že gostovala v Sloveniji, a od zadnjega obiska je minilo že kar nekaj let. Organizatorji so se poigravali z možnostjo, da bi se ena izmed etap letošnje trase končala na Matajurju, a je nato ostalo le pri ideji. Veliko bolj realna pa se zdi možnost gostitve etape v prihodnjem letu.

V Slovenijo tik pred koncem

Sloveniji naj bi pripadla etapa v zaključku dirke. Predvideno naj bi bila to 19. etapa, po kateri bosta na vrsti le še dva odločilna dneva. Če bo temu res tako, se bo karavana italijanskega kroga na naši strani meje mudila 28. maja.

Trasa naj bi vodila preko Trga Evrope, ki odraža dobro sodelovanje Italije in Slovenije. (vir: twitter)

Organizatorji so že razkrili, da bodo v 20. etapo najverjetneje vključili najtežji vzpon v svetu kolesarstva – Zoncolan. Le dan kasneje se bo dirka sklenila v Veroni, v skladu s preteklimi leti lahko zadnji dan zopet pričakujemo posamično vožnjo na čas.

Kot že omenjeno v uvodu, se župani skupaj z organizatorji še dogovarjajo za točno traso etape. A bolj ali manj je jasno, da bo tako štart kot cilj etape na italijanskih tleh. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi se 19. dan dirkanja začel v Gradežu, končal pa v Gorici. V drugem delu etape bi karavana prešla na slovensko stran in se preko Brd in Nove Gorice zopet vrnila v Italijo.

Nastop Pogačarja in Rogliča bi bil dobrodošel

Noben organizator se na svoji dirki ne bi branil nastopa dveh najbolj vročih kolesarjev v karavani. Tudi organizator Gira bi prihod Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja pozdravil z velikim navdušenjem. A Enzo Cainero, odgovorni mož za organizacijo Dirke po Italiji na področju Furlanije, poudarja, da nastop slovenskih asov ni pogoj za prihod Gira v Slovenijo.

Slovenija je kot sosednja država za gostitev Gira vselej zelo zanimiva in Cainero že išče nova področja, ki bi jih lahko prečkal italijanski krog. Na vrhu seznama naj bi bilo Posočje, kamor dirka do sedaj še ni zavila.

Prejšnji članekKdo bo najboljši v letu 2020?
Naslednji članekDružinske vezi v svetu kolesarstva