Slovenija upravičeno cilja visoko, rezultat bosta lovila Pogačar in Mohorič

Evropsko prvenstvo se bo zaključilo z najbolj pričakovano preizkušnjo – moško cestno dirko. Na njej bomo Slovenci stiskali pesti za peterico rojakov, med katerimi bosta najvišje merila Matej Mohorič in Tadej Pogačar.

O naslovu evropskega prvaka bo odločala 179-kilometrska trasa, ki se bo po uvodnem hribovitem delu zaključila s tradicionalno vožnjo v krogih. V vsakem izmed osmih bodo morali kolesarji premagati 250 metrov višinske razlike, prav vzpon na Povo pa bo verjetno igral odločilno vlogo pri boju za vrh.

Trasa bo selektivna, zelo zahteven bo že vzpon Candriai, preko katerega bo karavana vstopila v zaključne kroge. A z vrha bo še zelo daleč do cilja, zato resnih poskusov tam še ne gre pričakovati.

Trasa cestne dirke. (vir: La Flamme Rouge)

Slovenci z dvema adutoma, a številčno podrejeni

Slovenske barve bodo zastopali Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Domen Novak, Žiga Jerman in David Per. Glavna aduta za vidno uvrstitev bosta Pogačar in Mohorič, ki jima trasa odgovarja, a bosta lahko računala na veliko manj pomočnikov kot njuni glavni tekmeci.

Vse večje reprezentance bodo imele na dirki osem predstavnikov, torej kar tri več kot Slovenija. Po mnenju Pogačarja prav to Slovenijo postavlja v podrejen položaj, kljub temu da bosta na delu dva kolesarja, ki zasedata mesti v najboljši deseterici svetovne lestvice.

»Z Matejem sva v top 10. Sem prihaja v zares dobri formi iz Belgije. Smo ena boljših ekip, a nismo celotni. To nas postavlja v vlogo nefavoritov,« je pred dirko za Val 202 povedal Pogačar.

V Italijo dopotovala zelo močna konkurenca

Slovenski fantje bodo morali na poti do vrha opraviti s precej močno konkurenco. Evropske krone si želijo številni zvezdniki karavane, ki bodo dirko izkoristili tudi za pripravo na prihajajoče svetovno prvenstvo.

Belgija bo visoko merila z Remcom Evenepoelom, ki je že na kronometru s tretjim mestom dokazal, da je zopet našel pravo formo. Mladenič bo zagotovo eden glavnih favoritov, saj bo imel ob sebi tudi zelo močno ekipo, ki mu bo pomagala nadzirati potek dirke.

Tudi domačini so ekipo sestavili dogodku primerno. Italijanska izbrana vrsta bo imela eno najmočnejših zasedb na dirki, sestavljena bo skoraj izključno iz specialistov za enodnevne preizkušnje. Kdo točno bo glavni mož italijanske reprezentance ni jasno, a zagotovo lahko visoko posežejo Diego Ulissi, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin kot tudi Andrea Bagioli in Gianni Moscon.

Tu so potem še številni posamezniki, ki bodo upali na odmeven rezultat. Joao Almeida (Portugalska) bo tako kot naša asa prikrajšan ekipne pomoči, bo pa nanjo lahko računal Romain Bardet (Francija). Nizozemska bo upe polagala v Baukeja Mollemo, Španija pa v brata Izagirre in Mikela Lando.

Dirka se bo pričela ob 12.35, prenos pa si bo mogoče ogledati na Eurosportu.

Prejšnji članekBujakova in Žigartova v dvajseterici, prvakinja Van Dijkova
Naslednji članekEenkhoorn in mladi kolesar spisala zgodbo, ki je osvojil srca kolesarskih navdušencev