Slovenija na svetovno prvenstvo z vsemi močmi

V četrtek se bo v Imoli pričelo svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Na izjemno težki progi bo visoko merila tudi Slovenija, ki bo v Italijo poslala vse najboljše kolesarje. Glavno vlogo med moškimi bosta imela Tadej Pogačar in Primož Roglič, med dekleti pa bosta najvišje kotirala državna prvakinja Urša Pintar.

Na štartu mnogi kolesarji s Toura

Le nekaj dni počitka bodo imeli na voljo kolesarji, ki so pretekli mesec moči merili na Dirki po Franciji. Najzanimivejša preizkušnja – cestna dirka – bo na sporedu v nedeljo, 27. septembra. Slovenci jo bomo spremljali še posebej pozorno, saj bomo imeli v ognju kar dve železji za najvišja mesta.

Slovensko ekipo bosta vodila Tadej Pogačar in Primož Roglič, ki edina izmed izbrancev Andreja Hauptmana lahko resno računata na končno slavje. V podporo jima bodo na cesti še Jani Brajkovič, Luka Mezgec, Domen Novak, Luka Pibernik, Jan Polanc in Jan Tratnik.

Glavno vprašanje je, kako spočita bosta naša dva asa, ki sta nas razveseljevala na Dirki po Franciji. Teden dni počitka ni veliko, poleg tega pa v tem času nekateri že začutijo padec forme po tritedenskem naporu. Kdo izmed dvojice bo glavno orožje Slovenije, se bo najverjetneje pokazalo na cesti. Ne dvomimo pa, da se bosta Pogačar ali Roglič podredila eden drugemu, ko bo to potrebno.

Na kronometru le en Slovenec

Slovenska kvota v vožnji na čas bo majhna, našo deželo bo zastopal le en kolesar. Primož Roglič in Tadej Pogačar sta se nastopu odpovedala in svojo priložnost je dobil Jan Tratnik. Član Bahrain-McLarena je v preteklosti že pokazal, da lahko posega po najvišjih mestih, leta 2017 je na zahtevnem kronometru v Bergnu zasedel deseto mesto.

Tratnik je v Bergnu zasedel 10. mesto. vir: twitter

V Imoli tudi peterica deklet

Tudi dekleta se bodo v Italiji spopadla z izjemno zahtevno progo. Imolsko dirkališče z okolico bo od kolesark zahtevalo premaganih preko 2000 višinskih metrov. Zaključni kilometri bodo ravninski, a pričakuje se, da bo v cilj prišla povsem zredčena glavnina, med katero upamo, da bodo tudi slovenska dekleta.

Slovenijo bodo zastopale Urška Bravec, Eugenia Bujak, Špela Kern, Urša Pintar in Urška Žigart. Največ pričakujemo od slednji treh, ki so po kolesarski izobrazbi hribolazke, medtem ko bo trasa nemara prezahtevna za bolj šprintersko usmerjeni Bujakovo in Bravčevo.

Urša Pintar je junija osvojila naslov državne prvakinje. Takrat se je dirka končala na vrhu vzpona na Krvavec, a v Imoli bo trasa mnogo bolj zahtevna. Drugo mesto je tedaj pripadlo Špeli Kern, tretja pa je bila Urška Žigart.

Bujakova edina na kronometer

Podobno kot pri moških bomo imeli Slovenci tudi med dekleti le eno predstavnico na vožnji na čas. Mesto bo zasedla Eugenia Bujak, dvakratna državna prvakinja v kronometru. Letos se sicer na državnem prvenstvu ni merila v tej disciplini, naslov najboljše v državi je pripadel Urški Žigart.

RAZPORED SVETOVNEGA PRVENSTVA

  • Četrtek, 24. september – ženski kronometer
  • Petek, 25. september – moški kronometer
  • Sobota, 26. september – ženska cestna dirka
  • Nedelja, 27. september – moška cestna dirka

Prejšnji članekUAE Emirates na vrhu lestvice zaslužkarjev letošnjega Toura
Naslednji članekFrancoska policija preiskuje možnost uporabe prepovedanih sredstev v vrstah Arkee-Samsic