Slovenci v Belgijo po spomeniško zmago

V Belgiji se bo danes odvil tretji spomenik sezone Liege-Bastogne-Liege. Na 257 kilometrov dolgo pot med obema mestoma se bo podalo 175 kolesarjev, med njimi tudi štirje Slovenci.  

Najstarejša kolesarska dirka na svetu ima med kolesarji poseben status. »Stara dama«, kakršen vzdevek nosi dirka, je bila prvič izvedena daljnega leta 1892, s krajšimi prekinitvami pa se je ohranila vse do danes.

Glavna taktika bo izčrpavanje nasprotnika

Z 257 kilometri Liege-Bastogne-Liege ni najdaljša klasika, a s številnimi vzponi v zadnji tretjini trase poskrbi, da se za zmago vselej bori močno zredčena skupina. Okoli 20 morda 30 kolesarjev se pričakuje skupaj na zadnjem vzponu, ki vrh doseže 15 kilometrov pred ciljem.

Gre za kratek, le 1,3 kilometra dolg vzpon, a kar ga naredi težkega, je njegov naklon. Povprečno se dviga z 10,6 odstotka, v najstrmejšem delu pa seže tudi preko 13 odstotkov. Če se bo do vzpona skupina še držala skupaj, lahko pričakujemo, da se bo na vrh skupaj pripeljalo le nekaj kolesarjev, prav lahko pa na vzponu vidimo tudi samostojen napad, kakršnega je lani prikazal Jakob Fuglsang.

Slovenci imamo v ognju veliko železja

Na štartu dirke se bodo pojavili štirje Slovenci, kar trije izmed njih pa imajo resne možnosti za končno slavje oziroma vsaj visoko uvrstitev.

Primož Roglič bo vodil Jumbo-Vismo. Slovenski as je izpustil sredino Valonsko puščico in tako vsaj malo zadihal po napornem urniku dirk v preteklem mesecu. V Belgiji bo dobro podprt, ob sebi bo imel Laurensa De Plusa in Toma Dumoulina, računal pa bo lahko tudi na pomoč nekaterih specialistov za klasike.

Roglič bo na Liege-Bastogne-Liege nastopil prvič. vir: twitter

Pri Bahrain-McLarenu bo slovenske barve zastopal Matej Mohorič, ki bo nosil številko 85. Kot ta izda v ekipi ne bo kapetan, ta vloga bo pripadla Mikelu Landi. A vendar lahko pričakujemo, da se bo Mohorič uspel z glavnino držati vse do zadnjega vzpona in če tam Lande ne bo več zraven, bo Kranjčan dobil proste roke.

Preostala Slovenca prihajata iz vrst UAE Emiratov. V letošnji sezoni nerazdružljiva Tadej Pogačar in Jan Polanc bosta še enkrat več združila moči. Kapetan moštva bo jasno Pogačar, medtem ko bo naloga Polanca varno pripeljati Pogačarja čim dlje, najverjetneje do zadnjega vzpona. Od tam naprej bo vse v rokah zmagovalca Dirke po Franciji.

Prvič na delu tudi mavrična majica

Poleg slovenskih asov bo na štartu jasno še kopica drugih zvezdnikov karavane. Prvič po osvojitvi naslova svetovnega prvaka bo dirkal Julian Alaphilippe, ki spada v ožji krog favoritov. Francoz blesti na kratkih strmih vzponih, zato lahko pričakujemo njegov napad na zadnjem vzponu.

Alaphilippe je na ogledu trase prvič pokazal mavrično majico. vir: twitter

Lanski zmagovalec Jakob Fuglsang se te dni mudi na Dirki po Italiji, zato zmage ne bo branil. Astana namesto njega v Belgijo pošilja Omarja Fraileja, ki lahko poseže visoko, a povsem na vrh težko.

Nevarni bodo številni dobri hribolazci. V ospredju lahko pričakujemo Marca Hirschija, zmagovalca Valonske puščice, pa Maxa Schachmanna, ki je lani zasedel tretje mesto ter Adam Yatesa, ki je bil četrti. Tu je še lanski petouvrščeni Michael Woods, ki je dobro formo prikazal že v sredo, danes pa bo rezultat z Valonske puščice skušal še nadgraditi.

Tik pred zdajci, natančneje včeraj popoldan je svoj nastop na dirki potrdil tudi Mathieu van der Poel. Nizozemski kolesarski čudež je v tem tednu nastopal na BinckBank Touru in ga z včerajšnjo izjemno vožnjo tudi osvojil. Zanjo je moral iz sebe iztisniti vse kar je imel, zato se postavlja vprašanje, kako dobro bo razpoložen danes. A Nizozemec je v preteklosti že dokazal, da se vanj ne sme dvomiti.

Ogled dirke

Prenos današnje dirke bo na žalost zelo težko najti. Do vrha napolnjen urnik dirk postavlja televizijske hiše pred dilemo, katero dirko prenašati. Danes je tako na večini televizij prednost dobila druga etapa Dirke po Italiji.

Vseeno si boste dirko lahko ogledali preko pretočnega prenosa. Ob 11.25 se bo prenos začel na spletni strani Tiz-cycling-live.io, kamor dostopate s klikom na povezavo.

Prejšnji članekTratnik Giro otvoril z 11. mestom, Ganna v rožnatem
Naslednji članekUlissi do etapne zmage, Tratnik skočil na 7. mesto