Slovenca v ligi zase, Pogačar na koncu ugnal Rogliča

Tadej Pogačar in Primož Roglič sta na zadnjem vzponu zopet dokazala, da sta trenutno vsaj korak pred vso konkurenco. Dirkala sta svojo dirko in se na koncu med seboj udarila za etapno zmago. Ta je pripadla Pogačarju, ki je tako še nekoliko zmanjšal zaostanek.

Prva prava gorska etapa na Dirki po Baskiji je prinesla vse, kar smo od nje pričakovali. Favoriti so v zaključku obračunali med seboj, pri čemer sta svojo igro igrala Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Prvo merjenje moči smo videli že na predzadnjem vzponu, a šlo je bolj za preverjanje konkurence. Vsi so namreč vedeli, da jih čaka še strmih zaključnih 3 kilometre, kjer bo potreben vsak privarčevan atom moči.

Manjša skupina favoritov je na ozko cesto, ki se je v povprečju dvigala z 10-odstotki, zapeljala skupaj. Na polovici vzpona je naklon posegel v najvišje številke in dosegel tudi 20 odstotkov. Tam je svojo moč prvič pokazal slovenski dvojec.

Tempo je najprej dvignil Pogačar in Roglič je skupaj z Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers) napad takoj pokril. Slovenski dvojec je nato pospešil še enkrat in v ospredju ostal povsem sam. Tempo jima je nato padel in dovolila sta, da so ju zasledovalci ujeli.

Ko sta dobila družbo Adama Yatesa (Ineos Grenadiers), Mikela Lande (Bahrain-Victorious) in Maurija Vansevenanta (Deceuninck-Quick Step) sta ponovno napadla. Tempo je zopet navil Pogačar, Roglič pa se mu je prilepil na kolo.

Slovenca sta bila kilometer do cilja zopet ujeta in glede na položnejši naklon vzpona je bilo pričakovati, da bo o zmagovalcu odločal šprint. A nato je Roglič storil to, kar je storil že ničkolikokrat. Dobrih petsto metrov do cilja je začel z dolgim šprintom, ki mu je uspel slediti le Pogačar.

Dvojica se je nato sama udarila za etapno zmago. Pogačar je pred rojaka prišel okoli sto metrov do cilja in premogel dovolj moči, da je ostal v ospredju vse do ciljne črte. Roglič se je moral danes zadovoljiti z drugim mestom, tretji pa je bil Alejandro Valverde (Movistar), ki je zaostal pet sekund.

Roglič ostaja vodilni v skupnem seštevku, a je njegova prednost pred Pogačarjem še nekoliko skopnela. Pogi je z današnjo zmago skočil na drugo mesto in zaostaja 20 sekund, tretji Brandon McNulty (UAE Emirates) pa ima 30 sekund zaostanka.

Prejšnji članekFabio Jakobsen se v nedeljo vrača na dirke
Naslednji članekIzberite dres Jumbo-Visme za Dirko po Franciji