Skupinski padec zaznamoval prvo etapo dirke po San Juanu

Prvo etapo Vuelte a San Juan je zaznamoval skupinski padec 3,5 kilometra pred ciljem, ki je na tla spravil tudi nekatere kandidate za končno skupno zmago. Zmedo v pelotonu je najbolje izkoristil Rudy Barbier, ki je v zaključnem šprintu uspel priti do prve letošnje zmage.

Ravninska etapa, dolga 163 kilometrov, je ponudila nekaj vzponov tretje kategorije, ki glavnine niso načeli, tako da smo lahko v zaključku pričakovali boj šprinterjev za etapno zmago. Manjša skupinica ubežnikov se je oblikovala že zgodaj v etapi, vendar glavnina ni dovolila, da bi si privozili večjo prednost. Šestintrideset kilometrov pred ciljem je bil ujet zadnji ubežnik.

Deset kilometrov pred ciljem so v ospredje začeli prihajati kolesarji šprinterskih ekip, najbolj zavzeti so bili pri Bori-Hansgrohe, kjer so stavili na Petra Sagana, in ekipi Deceuninck-Quick Step, kjer so največ stavili na Kolumbijca Joseja Alvara Hodega.

Na tleh se je znašel tudi eden izmed favoritov za skupno zmago Remco Evenepoel. vir: Twitter

Tri kilometre in pol pred ciljno črto, ko so bili šprinterski vlaki že dodobra organizirani, pa je glavnino raztrgal množičen padec. Eden izmed kolesarjev UAE Emirates je trčil z gledalcem ob progi ravno toliko, da je izgubil ravnotežje in zavil v sosednjega kolesarja. Začel se je domino efekt, ki je na tla položil velik del glavnine, med njimi tudi Remca Evenepoela, ki je bil kandidat za skupno zmago, in Christophe Laporta, ki bi napadal zmage na ravninskih etapah.

Preživeli kolesarji ekip so znova vzpostavili šprinterske vlake, najbolje je to uspelo Bori-Hansgrohe in Deceunick-Quick stepu, ki so dobro pripravili teren za šprint Sagana in Hodega, Fernando Gavira pa je v zaključku ostal brez pomoči svoje ekipe UAE Emirates. A prav vsi favoriti so s šprintom začeli prezgodaj, najbolje je to izkoristil Rudy Barbier, kolesar Israel Start-up Nationa, in si privozil prvo letošnjo zmago.

V nadaljevanju dirke karavano čaka še šest etap. O končnem zmagovalcu bosta najverjetneje odločala posamični kronometer, ki bo na vrsti v tretji etapi, ter edina gorska etapa, ki bo na sporedu peti dan dirkanja. Kot glavna favorita za zmago sta na dirko prišla dvojec Deceuninck-Quick Step Remco Evenepoel in Julian Alaphilippe, a po padcu prvega, bo predvsem slednji glavno orožje ekipe, mladi Belgijec si je namreč pridelal že 1:16 zaostanka.

Vrhunci prve etape.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. BARBIER Rudy
2. BELLETTI Manuel+ 0:04
3. CONTTE Tomas+ 0:06
4. MOLANO Juan Sebastian+ 0:10
5. HODEG Alvaro Joseisti čas
6. SAGAN Peteristi čas
7. MAIKIN Romanisti čas
8. WECKERMANN Lucaisti čas
9. GAVIRIA Fernandoisti čas
10. LEMOINE Cyrilisti čas

Prejšnji članekUvod v sezono Richieu Portu
Naslednji članekPodeljena so povabila za Amstel Gold Race