Skromnejša sezona Primoža Rogliča, ki sta jo zaznamovala padca

Slovenski superšampion Primož Roglič (Jumbo-Visma) ima za seboj dokaj slabo sezono, saj sta mu dober rezultat preprečila padca na Dirkah po Franciji in Španiji. Sicer je vseeno vknjižil dve skupni zmagi na enotedenskih dirkah World Toura.

Primož Roglič je v primerjavi z lansko sezono na UCI lestvici nazadoval 13 mest. V lanski sezoni je zaostal samo za Tadejem Pogačarjem in klubskim kolegom Woutom van Aertom, letošnjo sezono pa je Kisovčan končal kot šestnajsti kolesa na svetu. Lani je zmagal 13 dirk, letos le 6. Kljub vsemu pa Rogla ostaja v vrhu svetovnega kolesarstva, saj so mu letos dobre rezultate deloma onemogočile tudi poškodbe.

Roglič je letos slavil na dirki Pariz-Nica, kjer je za 29 sekund premagal Simona Yatesa (BikeExchange-Jayco). Na francoski dirki se je podpisal tudi pod etapno zmago na slovitem vzponu na Col du Turini.

Kasneje je osvojil tudi etapo na Dirki po Baskiji, a do skupne zmage tokrat ni uspel priti. Pestiti so ga namreč začele bolečine mišice za kolenom, zaradi katere je kasneje odšel na daljši prisilen počitek. Dirko je vseeno končal kot osmi.

Vrnil se je na Kriteriju Dauphine, s katerim je imel prav tako neporavnane račune. Na francoskih vzponih je dokazal, da je poškodba stvar preteklosti in uspešno je prišel do rumene majice. Do te mu je pomagal tudi Jonas Vingegaard, kateremu je Roglič v zadnji etapi prepustil zmago.

Roglič in Vingegaard. (vir: twitter)

Z dobro popotnico so kolesarji nizozemske ekipe odšli tudi na Dirko po Franciji, kjer pa se je Rogličeva zgodba tako rekoč končala že po peti etapi. Na kockah, kjer poteka klasika Pariz-Roubaix, je Primož nesrečno padel, si izpahnil ramo in izgubil čas v skupni razvrstitvi.

Na dirki je vztrajal še kar nekaj časa, a v etapi na Granon, kjer je ogromno izgubil tudi Pogačar, je Roglič za Vingegaardom zaostal debelih enajst minut. Sanj o boju za rumeno majico je bilo dokončno konec, a dirki še ni pomahal v slovo. Še nekaj dni je trpel in s podporo slovenskih navijačev zdržal do drugega prostega dne. V Pireneje naš kolesar žal ni prišel, saj so bile bolečine prehude.

Misli je nato obrnil k Dirki po Španiji, a časa za okrevanje je bilo precej malo. Prvi dnevi so pokazali, da forma še ni prava, a se je iz etape v etapo dvigovala. Osvojil je tudi etapno zmago, ko dobil je šprint razredčene skupine v četrti etapi in tako dokazal, da lahko konkurira za rdečo majico. V drugem tednu se je začel resno boriti z Remcom Evenepoelom (QuickStep-Alpha Vinyl) za skupno zmago in počasi topil zaostanek za Belgijcem.

Na štirinajsti etapi, je dokončno pokazal pravi obraz in Evenepoelu odščipnil 48 sekund. Takrat smo tudi slovenski navijači začeli verjeti v četrto zaporedno zmago na španski pentlji. A na žalost je v šestnajti etapi po napaki v šprintu grdo padel, zaradi poškodb pa naslednji dan ni mogel štartati. Tako se je njegova sezona končala precej bolj klavrno, kot se je začela.

Obstaja verjetnost, da bi se Primož v prihodnji sezoni znova preizkusil na Dirki po Italiji. Tam je nastopil že leta 2019, a imel obilico težav, zaradi katerih je na koncu pristal na tretjem mestu. Naslednje leto bo dirka potekala v neposredni bližini Slovenije, s čimer direktor Mauro Vegni znova na štart vabi oba najboljša slovenska kolesarja.

Kakorkoli, tudi v prihodnji sezoni bomo držali pesti za Rogliča, saj verjamemo, da še vedno lahko osvaja fenomenalne rezultate.

Prejšnji članekPrimož Roglič potrdil, da ostaja član Jumbo-Visme: “Vedno so govorice”
Naslednji članekPrimož Roglič prejel zlati red za zasluge