Skok s potapljajoče se barke: Poslavlja se direktor izpadlega Lotto Soudala

Generalni direktor Lotto Soudala John Lelangue se po koncu sezone poslavlja od moštva, ki bo po vsej verjetnosti izpadlo z najvišjega nivoja tekmovanja.

Vse bolj postaja jasno, da bo Lotto Soudalu zmanjkalo časa (in točk), da bi obrnili usodo v svojo korist. Grozi jim izpad iz World Tour razreda, a imajo kot prokontinentalno moštvo vseeno dobre možnosti za povabilo na vse največje dirke.

Kljub temu je izpad v nižji razred tekmovanja za eno najbolj tradicionalnih kolesarskih ekip velik neuspeh. Jasno je že, da jih po koncu sezone zapušča sponzor Soudal, na njegovo mesto pa prihaja podjetje Dstny.

Finančna stabilnost in preživetje sta torej zagotovljena, a izpad ima jasno tudi posledice. Velikih rošad v vrstah kolesarjev sicer nismo videli, izmed najbolj vidnih članov se je poslovil le Tim Wellens, medtem ko se bo Philippe Gilbert upokojil.

Je pa zato prišlo do sprememb v vodstvu. Žrtev neuspeha je postal John Lelangue, ki se po sporazumni prekinitvi sodelovanja ob koncu leta poslavlja od moštva. Belgijec je vlogo prevzel konec leta 2019 in moštvo vodil preko triletnega obdobja, ki se upošteva v točkovanju ekip.

John Lelangue je vlogo v ekipi prevzel konec leta 2019 in jo vodil skozi triletno obdobje nabiranja točk. (vir: twitter)

Lelangue ni izpolnil glavnega cilja moštva, da še naprej ostane med elito. Neuspeh ima triletno posledico, saj moštvo lahko v višji rang tekmovanja napreduje šele ob koncu naslednjega triletja.

V ekipi sicer poudarjajo, da se je za odhod odločil Belgijec sam. Za zdaj ni jasno, ali mu je ekipa le ponudila priložnost za dostojen odhod, ali pa je resnično sam spoznal, da mu delo več ne leži.

“Šlo je za odločitev Johna Lelangueja, da zapusti ekipo, a razhajamo se v dobrih odnosih,” je povedala direktorica belgijske državne loterije, ki skrbi za ‘Lotto’ v imenu moštva.

 Pred časom je Lelangue sicer že namignil, da v tovrstnem okolju, kjer je potrebno prilagajati taktiko dirkanja nabiranju točk za preživetje, ne želi delovati. Njegovi strahovi so se uresničili, Lotto Soudal je v želji po točkah nastopil na več manjših dirkah in prilagodil način dirkanja.

Na koncu je naš cilj zadovoljstvo in uživanje v dirkanju. Dirkanje s pogumom in zmagovanje dirk,” je februarja povedal Belgijec.

Iskreno, ekipe dirkajo defenzivno. Če bom jaz moral ravnati tako, ne bom užival v dirkanju in bi želel zamenjati službo,” je bil tedaj jasen Lelangue, ki je odločitev o odhodu sprejel po koncu Dirke po Franciji.

Moštvo se je Belgijcu zahvalilo za delo in 49 mag, ki so jih osvojili v času njegovega vodenja ekipe. Njegov naslednik za zdaj še ni znan, ta bo najverjetneje imenovan po koncu sezone, ko se Lelangue dokončno poslovi od moštva.

Prejšnji članekLefevere govorice o prestopu Evenepoela označil za ‘preneumne za izgubljanje besed’
Naslednji članekMatej Mohorič zopet blizu, a na mokri cesti ni uspel z napadom