Simon Yates nasledil Rogliča na prestolu dirke dveh morij

Kolesarji so v Italiji s posamično vožnjo na čas zaključili dirko Tirreno-Adriatico. Simon Yates je bil v preteklih osmih dneh najmočnejši in je na prestolu nasledil lanskega zmagovalca Primoža Rogliča. Današnja etapa je pripadla Ineosovemu Filippu Ganni, odlično pa je nastopil tudi Jan Tratnik, ki si je privozil deveto mesto.

Pred današnjo etapo je imel Simon Yates 16 sekund prednosti pred Rafalom Majko in še dodatnih 23 pred Geraintom Thomasom. Slednji je bil zaradi svojih kronometrskih sposobnosti celo večja nevarnost za Yatesa kot drugouvrščeni Majka.

Britanec se je na pot podal kot zadnji, že veliko prej pa smo videli nekaj specialistov za vožnjo na čas, med njimi tudi edinega slovenskega predstavnika na dirki Jana Tratnika. Desetkilometrsko traso je najhitreje premagal Filippo Ganna, ki je na kratki trasi uspel priti do relativno visoke prednosti pred konkurenti. Najbližje mu je prišel eden najboljših kronometristov na svetu Victor Campenaerts, ki je zaostal 18 sekund, še osem sekund več pa je za pot do cilja potreboval Rohan Dennis.

Jan Tratnik je zaostal 40 sekund, kar je zadoščalo za 9. mesto, ki potrjuje, da Idrijčan spada med boljše kronometriste v karavani. Tratnik je dirko dveh morij uporabil kot pripravo na Dirko po Italiji, na kateri bo nastopil prihodnji mesec.

Nekaj minut pred četrto popoldne so se na pot podali tudi glavni akterji dirke. Prvi je po klančini zapeljal Geraint Thomas, za njim Rafal Majka in kot zadnji Simon Yates. Prvi je s progo opravil najhitreje in prišel do četrtega najboljšega časa danes.

Majka je v cilj prišel več kot pol minute za Britancem in postalo je jasno, da bo Thomas v skupnem seštevku skočil pred Poljaka. Vse oči so bile nato uprte v Yatesa, ki danes ni vozil najboljšega kronometra v svoji karieri. A Britanec je bil dovolj dober, da je zadržal vodstvo v skupnem seštevku in se veselil šele svoje druge zmage na etapni dirki. Do sedaj edino je dosegel leta 2018, ko je slavil na Vuelti.

Večino kolesarjev, ki smo jih v teh dneh spremljali na poti od Tirenskega morja do Jadrana, bo čez mesec dni na štartu Dirke po Italiji. Prav vsi, ki so na koncu zasedli visoka mesta, bodo spadali v ožji krog favoritov za slavje na italijanskem Grand Touru.

Prejšnji članekRoglič odločno: »Ničesar nimam skrivati!«
Naslednji članek“Pogi, ti še malo počakaj, da mi starejši kaj zmagamo”